Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 17:19 |

Komisiji Doma naroda PFBiH predstavljene aktivnosti u okviru Twinning projekta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Povjerenstvo za europske integracije Doma naroda Parlamenta Federacije BiH je na današnjoj sjednici razgovaralo o aktivnostima Doma u procesu europskih integracija, među kojima su uspostava jedinice za europske integracije pri Parlamentu FBiH, ali i suradnja sa skupštinama županija, koja je i ovog puta ocijenjena iznimno važnom zbog zakonodavne nadležnosti tih nivoa vlasti, saopćeno je iz Doma naroda.

Budući da značajnu ulogu u procesu prilagođavanja standardima Europske unije ima Twinning projekt, članovima Povjerenstva predstavljanjene su aktivnosti koje se realiziraju u okviru navedenog projekta podrške parlamentima u BiH u procesu europskih integracija, kojeg provode Mađarska, Austrija i Hrvatska. Među njima je i Projekt podrške komunikacijskih akcija EU, kojeg je članovima Povjerenstva predstavio Peter Sardi, državni tajnik Skupštine Narodne Republike Mađarske i direktor za vanjske poslove.

Cilj projekta je pružiti podršku članovima parlamenata zemalja korisnica u provedbi akcijskih planova komunikacije EU. Twinning tim država članica osigurat će praktičnu pomoć u planiranju, koordinaciji, upravljanju i procjeni aktivnosti s ciljem ispunjavanja komunikacijskih ciljeva utvrđenih akcijskim planovima EU. 

Uz Petera Sardija, o ciljevima Twinning projekta podrške i ulozi parlamenata u BiH u procesu europskih integracija, govorio je i Zoltan Horvath, voditelj Projekta, dok se Krisztian Kovacs osvrnuo na značaj i ulogu jedinice za europske integracije u pripremi zaposlenih u parlamentima za proces prilagodbe standardima EU.

Na sjednici Povjerenstva za europske integracije predsjedavao je Tomislav Martinović, ujedno predsjedatelj Doma naroda. Zahvalio je predstavnicima Twinning projekta za potporu parlamentima u BiH te ih zamolio za nastavak suradnje koja će BiH olakšati proces pridruživanja.

- Ni najmanje ne dvojim da je BiH mjesto u Europskoj uniji, sve bi drugo bilo neprirodno, zemljopisno i politički. Želja nam je biti dio EU te u proces pridruživanja, kroz buduće oblike suradnje, aktivno uključiti sve naše izaslanike, a ovaj proces približiti javnosti zajedno sa svim mogućnosti i izazovima koje nosi - istaknuo je Martinović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Oprečne izjave delegata o toku i ishodu prekinute sjednice Doma naroda PSBiH (VIDEO)

Prekinuta sjednica Doma naroda PSBiH, Klub Bošnjaka protiv Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH

Zbog prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH delegati iz Kluba Bošnjaka napustili sjednicu Doma naroda

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta