Svijet     | 11.03.2020. 16:52 |

Izrael - Rivlin primio rezultate izbora, počinju pregovori o novoj vladi

FENA Internet

TEL AVIV,  11. marta  (FENA) - Predsjednik Reuven Rivlin u srijedu je primio zvanične rezultate izraelskih općih izbora, uz manje od sedmicu prije nego što izabere parlamentarca koji bi formirao vladu.

Mandat za formiranje vlade tradicionalno se daje stranci koja je osvojila najviše glasova, u ovom slučaju "poljuljanom" premijeru Benjaminu Netanyahu, čija je stranka Likud osvojila 36 poslaničkih mjesta u trećim izborima u Izraelu u godinu dana.

Rivlin sada ima rok do narednog utorka da izabere parlamentarca za mandatara nove vlade, istog dana kada treba da počne suđenje Netnyahu pod optužbama za korupcijupočne.

Netanyahu već dva puta nije uspio da formira vladu nakon izbora u aprilu i septembru prošle godine, a izgleda da trenutni napori na stvaranju nove koalicije neće biti mnogo uspješniji od onih na izborima održanim 2. marta na kojima niko nije ostvario uvjerljivu većinu – ni njegov desničarski blok ni blok lijevog centra predvođen Bennyjem Gantzom i njegovom Plavo bijelom strankom.

- Svaki sporazum koji budete u stanju postići na stvaranju stabilne vlade koja će zadobiti povjerenje naroda bit će pozdravljen – izjavio je danas Rivlin, obraćajući se stranačkim čelnicima i izbranim liderima.

Rivlin bi trebao održati prvi krug pregovora s predstavnicima stranačkih lista izabranih u novi saziv Knesseta u nedjelju.

Kako se navodi u saopćenju iz njegovog ureda, u svjetlu političke i zdravstvene krize (u vezi s koronavirusom) s kojom se suočava zemlja, konsultacije će se održati samo jedan dan i samo  ograničenom broju zastupnika bit će dopušteno da prisustvuju, prenosi dpa.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Tajani pozvao Izrael da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana