Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 16:22 |

PSBiH - Završena šestosatna rasprava o stanju u bh. pravosuđu

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Završena je šestosatna poslanička rasprava o stanju u pravosuđu na današnjoj tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a nakon pauze trebali bi biti usvajani zaključci o poboljšanju u toj oblasti.

Tokom rasprave poslanica Stranke demokratske akcije (SDA) Alma Čolo podvukla je da se obaveza uspostavljanja vladavine prava ne tiče samo pravosudnih zvaničnika nego je to posao i predstavnika unutar zakonodavne vlasti.

Ocijenila je da je Parlamentarna skupština BiH kompetentna razmatrati izvještaje o radu pravosuđa, ali nije joj jasno zašto je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić diskreditirala poslanike i nju lično kao predsjednicu Ustavnopravne komisije.

Tadić je u svom obraćanju poslanicima na početku sjednice kazala da poslanici koji nisu učestvovali u reformi pravosuđa danas o tome raspravljaju, ali poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić podsjetio je da je bio akter te reforme kada je glasao "protiv" u Federalnom parlamentu.

Poslanik Partije demokratske partije (PDP) Branislav Borenović smatra da građani imaju strah od pravosudnog sistema, a nepovjerenje u rad pravosudnih institucija proizilazi i zbog grešaka u sudskim procesima i nečinjenjima.

Obraćajući se Tadić koja je kazala da je BiH lider u regionu kada je procesuiranje odgovornih za ratne zločine te da žrtve u Tužilaštvu jedino mogu naći bilo kakvu satisfakciju, Borenović je upitao šta ukoliko se optuže i osude nevini, a prepolove kazne odgovornima.

Za primjer je naveo slučaj Dušana Jankovića iz Prijedora koji je na bazi sporazuma o priznanju krivice za zločine počinjene na Korićanskim stijenama dobio 21 godinu zatvora, a ostali su dobili manje kazne.

Apelaciono vijeće kasnije je poništilo tu presudu koja je, kaže Borenović, bazirana na lažnim svjedočenjima, a da niti jedan Bošnjak nije svjedočio protiv Jankovića.

Osvrnuo se i na slučaj stradanja Davida Dragičevića, u kojem je, kako je kazao, javnost imala priliku vidjeti koliko je Tužilaštvo zakazalo u tom predmetu.

Poslanik Naše stranke Predrag Kojović smatra da je izvor nezadovoljstva i nefunkcionalnosti pravosudnog sistema u načinu na koji se biraju nosioci pravosudnih funkcija te je predložio da Vijeće ministara BiH pristupi izmjenama Zakona o VSTV-u.

Poslanik SDA Safet Softić je mišljenja da postojeći način izbora sudija i tužilaca u BiH dobar te je ocijenio da u pravosudnom sistemu ima niz anomalija koje je potrebno mijenjati.

- Ima tužioca koji ne znaju da BiH ima Strategiju za rješavanje ratnih zločina. Trebalo bi ozbiljno razmisliti o tome kako birati najbolje - kazao je Softić, a i on je naglasio da potrebno što prije riješiti pitanje Zakona o VSTV-u te osnovati vrhovni sud BiH.

Poslanik Demokratske fronte (DF) Zlatan Begić smatra da je neophodna reforma pravosuđa u BiH te da je bilo neprimjereno dostavljati izvještaje o radu pravosudnih institucija, a ne prisustvovati tim sjednicama.

- Glavna tužiteljica je danas prijetila s govornice, što je krajnje neprihvatljivo - kazao je Begić, dodajući da postaji veliki broj problema i u pravosuđu i u zakonodavnim institucijama.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić poručio je da je pravosuđe u BiH pod snažnim političkim uticajem te da se sada pokušava vidjeti kako to promijeniti i naći način da ono radi profesionalno.

Istaknuo je da četiri godine govori da pravosudni sistem ne funkcionira, da je korumpiran i kriminaliziran i pod teškim političkim uticajima pa je dobio optužnicu.

- To je u redu, to je stvar Suda BiH, ali ne može mene upozoravati predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija da ne govorim o pravosuđu jer imam optužnicu, zar ne postoji presumpcija nevinosti. Zamislite potkovani Tegeltija na čelu VSTV-a - kazao je Mektić.

Za poslanika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića pokušava se ostvariti veći politički upliv u pravosuđe, a ne suprotno, ističući da postoji problem političke korupcije u BiH, a najgori pokušaj da se bori protiv nje je pokušajem još većeg političkog upliva u pravosuđe.

Dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) kaže da je tokom rasprave o pravosuđu potrebno početi od reforme pravosuđa koja je podrazumijevala prijenos nadležnosti i uspostavu VSTV-a što je proces kojim je rukovodila međunarodna zajednica.

- Sve zakone kreirala je međunarodna zajednica u BiH i prošli su redovnu parlamentarnu proceduru, a da niko od prisutnih u institucijama tada kroz provođenje reforme nisu imali priliku i pravo da predlože bilo kakvo ili drugačije rješenje ili da iskažu svoj stav - podvukla je Krišto.

Napomenula je da ta reforma nije dala efekt te je cijeli takav slučaj proizveo situaciju u pravosuđu čijim radom niko nije zadovoljan, a dijelom je i uzrok nepovjerenju u rad pravosuđa.

Nakon rasprave poslanicima se ponovo obratio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija koji je odgovorio na nekoliko tvrdnji i pitanja poslanika posebno naglašavajući da je institucija na čijem je čelu nezavisna, ali i da institucije, a ne poslanici odlučuju o hapšenjima.

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec odbacio je tvrdnje poslanika da ne postoji razlika u predmetima ovisno od nacionalne pripadnosti.

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić kazala je ponovo da neće podleći pritiscima bilo koje vrste što nije dozvolila ni u protekle četiri godine te je dodala da je neprimjereno govoriti o predmetima koji su u toku.

Naglasila je da je neprimjereno glavnoj tužiteljici govoriti "hapsite" najavljujući da će Tužilaštvo otvarati predmete i tražiti hapšenja kada za to postoje činjenice i dokazi iznoseći podatak da je trenutno 8.000 osoba u prijavama i istragama.

Predsjedavajući Doma Denis Zvizdić (SDA) nakon obraćanja rukovodioca pravosudnih institucija proglasio je jednosatnu pauzu te bi poslanici po povratku s pauze trebali usvajati nekoliko zaključaka i izvještaja o radu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Strasbourg: Danas rasprava u Vijeću Europe o Kosovu

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo