Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 16:36 |

Održana 14. konferencija Generalnog inspektorata MOBiH i inspektora u OSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u Sarajevu 10. i 11. marta održana je 14. konferencija Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH i inspektora u komandama i jedinicama OSBiH.

Konferenciji su prisustvovali najviši predstavnici i zvaničnici Ministarstva odbrane i OSBiH, te predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BiH, kao i predstavnici međunarodnih snaga i organizacija u BiH.

Na otvaranju konferencije, uvodnim obraćanjima prisutnima su se obratili zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić, zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić, načelnik ZŠ OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, samostalni izvršilac za pitanje odbrane i civilne komande nad OSBiH Predsjedništva BiH Ranko Ninković, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak, komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Wiliam J. Edwards, kao i brigadni general Mirsad Ahmić, koji je podnio Izvještaj o radu Generalnog ispektorata MOBiH i inspektora u OSBiH za 2019. godinu.

Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić je istakao značaj rada Generalnog inspektorata MOBiH, te da imaju njegovu punu podršku.

Naglasio je da je etika veoma bitna i da svi rukovodioci organizacionih cjelina moraju raditi na izgradnji integriteta i podržavati Generalni inspektorat.

Zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić istakao je da veoma cijeni to što radi Generalni inspektorat, naglašavajući potrebu poštivanja zakona i propisa i profesionalizma.

Načelnik ZŠ OSBiH general-pukovnik Senad Mašović rekao je da komandni lanac ima ključnu ulogu u izgradnji integriteta OSBiH.

- Jačanje etike je ključno za izgradnju integriteta. Svi trebamo raditi na jačanju lanca komandovanja i samo na taj način možemo odgovoriti na sve izazove. Na svima nama je da doprinesemo zaštiti digniteta MO i OSBiH. Moramo se izboriti za adekvatna priznanja značaja i uloge OS BiH, a samim tim obezbijediti veći budžet za potrebe odbrane - istakao je general Mašović.

Ranko Ninković je naglasio da je Generalni inspektorat važan segment za odbrambeni sistem, te pohvalio način rada Generalnog inspektorata na izgradnji integriteta. Posebno je pohvalio saradnju između Generalnog inspektorata i parlamentarnog vojnog povjerenika.

Također, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović je pohvalio saradnju sa Generalnim inspektoratom.

- Ono što je zabrinjavajuće, jeste broj pritužbi pripadnika OS BiH. Mi smo dali preporuke nadležnima za otklanjanje uočenih propusta i očekujem dobre rezultate - rekao je Šiljegović.

Komandant EUFOR-a generalmajor Trišak je također pohvalio rad Generalnog inspektorata i brigadnog generala Ahmića.

Istakao je da su profesionalizam i etički kodeks ključni za izgradnju integriteta i da su OSBiH za primjer svima.

Istovremeno, naglasio je da će EUFOR podržavati MO i OSBiH na izgradnji profesionalnih, obučenih i osposobljenih pripadnika OSBiH.

Komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Wiliam Edwards je istakao značaj i ulogu komandanata u izgradnji integriteta, te pohvalio dosadašnji način rada Generalnog inspektorata.

Generalni inspektor brigadni general Mirsad Ahmić prisutne je upoznao sa rezultatima rada u 2019. godini i izazovima u ovoj oblasti.

Prema raspoloživim podacima, u toku prošle godine, 6.221 profesionalno vojno lice (PVL) OSBiH je prošlo obuke o temi - profesionalizam, etika, poštivanje propisa, rodna ravnopravnost, te uloga i značaj inspektora u sistemu odbrane.

Kako je rečeno, broj prijava u 2019. godini je znatno povećan. Bilo ih je 429, a razlog je pojačano prisustvo inspektora u jedinicama i komandama.

Od ukupnog broja prijava 65 posto su anonimne, a 50 posto, do sada obrađenih, su neutemeljene.

- Imali smo 118 zahtjeva za pružanje pomoći. U cilju neutralisanja neprofesionalnog djelovanja izdato je 189 preporuka, što je za rezultat imalo otklanjanje nekih sistemskih propusta. Posebnu pažnju posvetili smo saradnji sa spoljnim subjektima kao što su: NATO Štab Sarajevo, EUFOR, Agencije za borbu protiv korupcije u BiH, Ambasada UK u BiH, Transparensi international, OEBS, Centar za integritet (CIDS) i drugi subjekti, na čemu im se zahvaljujem - istakao je general Ahmić.

Na kraju, doneseni su zaključci koji su usmjereni na smanjenje nepravilnosti, prvenstveno u oblasti upravljanja personalom - potreba za novim konceptom prijema i zadržavanja u službi, iniciranja izmjena i dopuna propisa iz oblasti plata i naknada, poboljšanja uslova života i rada pripadnika OS BiH, rodne ravnopravnosti i poštivanja zakona i podzakonskih akata, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Posmatrački let "Otvoreno neba" nad BiH naredne sedmice

Položeno cvijeće na Kovačima u okviru obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije RBiH 

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'