Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 15:41 |

Mektić: VSTVBiH najodgovorniji za katastrofalno stanje u pravosuđu

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ocijenio je stanje u bh. pravosuđu katastrofalnim, te kazao da je korumpirano i pod političkim utjecajem.

On je to kazao novinarima tokom sjednice Predstavničkog doma PSBiH o stanju u bh. pravosuđu te radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i Tužilaštva BiH.

Za takvo stanje, naglasio je Mektić, najodgovornije je Visoko sudsko i tužilačko vijeće koje je dopustilo da pravosuđe dođe u takvu situaciju te da je to potvrđeno općom percepcijom građana da ne postoji pravna sigurnost i vladavina zakona u BiH.

Obraćanje glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gorane Tadić na sjednici smatra skandaloznim, jer je, kako tvrdi, napadom pokušala odbraniti nerad.  

Naglasio je da je pravosuđe ključni problem nefunkcioniranja države, zastoja u razvoju i odlasku građana iz BiH.

Također je kazao da je PSBiH već nekoliko puta raspravljao o pravosuđu te usvajao niz zaključaka od kojih nijedan nije proveden.

- S pravom se postavlja pitanje da li je moguće da se na bilo koji način promjeni stanje u pravosuđu u BiH i ne vidim drugi način, već da PSBiH predloži konkretna zakonska rješenja - kazao je Mektić.

Predložio je izmjenu Zakona o VSTV-u na način da se razdvoji u dva vijeća, sudsko i tužilačko, s ciljem utvrđivanja većeg stepena odgovornosti, ali uz obavezan nadzor oba vijeća.

Poslanici su na prethodnoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTV-a u sadašnjem sastavu koji je predložio poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić. Taj zakon predviđa da mandat Vijeća u sadašnjem personalnom sastavu prestaje 15. juna 2020. godine.

Predlagač je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje tog zakona "vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih funkcija".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dodik: U Ustavu RS piše da ima visoko i sudsko tužilačko vijeće, to ćemo učiniti

VSTV neće razmatrati niti se oglašavati o zaključcima NSRS u vezi sa pravosuđem

VSTV - Podrška profesionalnom radu kantonalnog suda i tužilaštva u Zenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu