Kultura     | 11.03.2020. 12:26 |

Premijera filma 'Drijeva' u Čapljini odgođena za 26. ožujka

FENA Saopćenje

ČAPLJINA, 11. ožujka (FENA) - Premijera autorskog filma OŠ Lipanjske zore Višići pod nazivom "Drijeva-film jedine prave istine", koja je trebala biti održana večeras u kinu Mogorjelo u Čapljini, odgađa se za četvrtak, 26. ožujka u 19 sati.

 Premijera je odgođena zbog preporuka nadležnih istitucija oko situacije s koronavirusom, priopćila je u srijedu Turistička organizacija Čapljinka koja gledateljima napominje da kupljene ulaznice sačuvaju za novi datum.

 Film "Drijeva-film jedine prave istine" napravljen je u suradnji s HKUD-om Drijeva i MZ Gabela i uz promidžbu Turističke organizacije Čapljinka u čast rođendana meksičkog istraživača Salinasa Pricea, oca teorije po kojoj se Troja nalazi u Gabeli.

 Film je amaterskog karaktera i radili su ga sami učenici glumci uz pomoć voditelja Igora Bene i uz puno volje, zalaganja i htijenja. Sniman je na više lokacija u Gabeli, Višićima te u srednjovjekovnom gradu u Stocu, s dosta maštovitosti i improvizacije, priopćili su organizatori.

 "Drijeva ima za cilj probuditi javnost ne samo za ponovno oživljavanje priče o Troji, već i za bogatu prošlost naših krajeva jer na malom prostoru ima toliko povijesnog blaga – Gabela, Daorson, Radimlja, Mogorjelo, Norin, Počitelj, Badanj…, kao i mnoštvo ilirskih tumulusa, gradina, koncentričnih krugova i elipsa koje nitko nije ni imenovao, a kamoli istražio", navode iz Čapljinke.

 Autori scenarija i montažeri su voditelj Igor Beno te učenici Krešimir Dugandžić i Nikola Obad, glazbu potpisuje Igor Beno uz jednu kompoziciju kantautora iz Srbije Miće Lukovića (Ice Cream Man). Snimatelj je mještanin Višića Mirko Bošković koji redovito prati aktivnosti spomenute škole. Film je napravljen skoro bez ikakvih sredstava, uz malu novčanu pomoć domaćeg Trojanskog piva iz Gabele na čelu s vlasnikom Hrvojem Ćorićem, a organizatori se zahvaljuju i caffe baru Brend iz Višića na korištenju prostora za snimanje.

 Film je uz krilaticu himne Liverpoola "You'll Never Walk Alone" posvećen upravo velikom Salinasu Priceu i njegovoj opsesiji s nadom da će se naći još neki istraživač koji će nastaviti ovu lijepu priču, navodi se u priopćenju. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Imširević: Muhamed Ali se za ljudska prava borio šakama, ali i riječima (VIDEO)

Uručeni ključevi novih stanova za 42 porodice u Čapljini

U Pozorištu mladih premijerno izvedena 'Londonska priča' za učenike osnovnih škola

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana