Svijet     | 11.03.2020. 12:01 |

Biden apelovao na stranačko jedinstvo nakon pobjeda u četiri savezne države

FENA Internet

DETROIT, 11. marta (FENA) - Joe Biden ostvario je odlučujuće pobjede u Michiganu i u tri druge savezne države u utorak, poduzimajući veliki korak ka osvajanju predsjedničke nominacije Demokratske stranke i bacajući sjenu sumnje na posrnula nastojanja njegovog vodećeg suparnika u utrci za Bijelu kuću Bernieja Sandersa.

Uvjerljiva pobjeda Bidena (77) stavlja na put sučeljavanja Republikancu Donldu Trumpu na izborima zakaznim za 3. novembar, a bivši potpredsjednik brzo je reagirao pozivajući na stranačko jedinstvo i apelujući na pristalice Sandersa.

- Mi dijelimo isti cilj i zajednički ćemo poraziti Donalda Trumpa - izjavio je Biden u Philadelphiji, zahvaljujući se Sandersu i njegovim pristalicama na iskazanoj energiji i strasti.

Bidenove pobjede u Michiganu, Missouriju, Mississippiju i Idahu ostvarene su zahvaljujući širokoj koaliciji pristalica, među kojima su žene, afroamerikanci, oni bez stručne spreme, stariji glasači, članovi sindikata i veoma liberalni glasači, sudeći po izlaznim anketama zavoda Edison Research.

U još dvije države, Washington i Sjeverna Dakota, glasači su još neodlučni, ali su rezultati u njima suzili put za Sandersa (78), koji se nadao pobjedi u Michiganu koja bi održala u životu njegove nade u borbu za ulazak u Bijelu kuću.

Porazi u državama u kojima je Sandsersa pobjedio tokom predizborne kampanje 2016. godine.  Pojačali su pritisak na demokratskog socijalističkog senatora iz Vermonta da odustane od izborne utrke i pomogne Demokratama u pripremi za tešku predibornu bitku s Trumpom.

Uz 91 posto prebrojanih glasova, Biden je osvojio 53 posto glasova u Michiganu, znatno ispred Sandersa s 36 posto glasova. On je također pobjedio u Missouriju i Mississippiju sa 60 i 81 posto glasova u svakoj od tih saveznih država.

Sanders, koji se vratio kući u Vermontu u utorak navečer, nije davao nikakve izjave u javnosti nakon poraza na glasanju, što predstavlja odmak od njegove uobičajene prakse n stranačkim izborima.

Glasači širom saveznih država koji su glasali u utorak izjavili su da više vjeruju Bidenu nego Sandersu u bavljenju velikim krizama u omjeru dva naprema jedan, u eventualnom nagovještaju da bi brzo širenje epidemije koronavirusa pomoglo u jačanju Bidenove pozicije kao iskusnog i pripravnog političara.

Obojica kandidata otkazali su planirane mitinge u utorak navečer, u reakciji na epidemiju, pozivajući se na preporuke zvaničnika s polja javnog zdravstva da se izbjegavaju velika okupljanja ljudi.

Bidenov tim također je otkazao okupljanje planirano za četvrtak na Floridi, jednoj od četiri savezne države koje naredne sedmice održavaju glasanja za demokratsku nominaciju. Biden je kazao da će, umjesto toga, održati govor o američkom odgovoru na epidemiju koronavirusa u četvrtak u svom rodnom gradu Wilmingtonu, u saveznoj državi  Delaware, prenosi Reuters. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

EPP glasala da podrži kandidaturu von der Leyen kao čelnice Evropske komisije

Biden razgovarao o 'tragičnom i alarmantnom incidentu" na sjeveru Gaze s čelnicima Egipta i Katara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo