Bosna i Hercegovina     | 11.03.2020. 09:20 |

Zamjenik ministra odbrane BiH razgovarao s vojnim atašeom Grčke

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Mirko Okolić primio je u utorak vojnog atašea Republike Grčke u BiH, brigadira Michaila Palaiologosa, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Razgovarano je o trenutnim aktuelnostima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine te o dugogodišnjoj saradnji Oružanih snaga Republike Grčke i Oružanih snaga BiH. 

U razgovoru je posebno istaknuto školovanje pripadnika OSBiH u vojnim školama Oružanih snaga Republike Grčke i učenju grčkog jezika pripadnika OSBiH u školama grčkog jezika u Banjaluci i Sarajevu.

Osim toga što je Republika Grčka prijateljska zemlja i članica NATO-a, zamjenik ministra Okolić je posebno iskazao zahvalnost Republici Grčkoj za podršku da Bosna i Hercegovina funkcioniše na dejtonskom principu, dodajući da je „Republika Grčka Bosni i Hercegovini uvijek željela mir i stabilnost.“

Ističući značaj školovanja, rekao je da je Republika Grčka „u vrhu država koje pružaju veliku pomoć u procesu školovanja, kako pripadnika OSBiH tako i kadeta iz BiH, na vojnim akademijama i školama u Republici Grčkoj.“

Izražavajući uvjerenje da će uspješna saradnja dviju zemalja po programima vojne saradnje biti nastavlјena, brigadir Palaiologos je rekao da će se u narednom periodu zalagati da se što veći broj studenata stipendira i školuje na vojnim akademijama u Republici Grčkoj. Dodao je i da su vrata Republike Grčke otvorena po pitanju evropskih integracija i izrazio želju da Bosna i Hercegovina krene naprijed.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Rumunski ministar odbrane podnio ostavku nakon pritiska zbog izjave o Ukrajini

Esper:Kina i Rusija koriste pandemiju COVID-19 zarad njihovih interesa u Evropi

SDP: Bećirović ušao u Dom naroda s više glasova od tri delegata SDA

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'