Bosna i Hercegovina     | 10.03.2020. 18:26 |

Brkić: Proširenje najjače sredstvo EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. marta (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao je na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Berlinskog procesa u Skoplju, čiji je cilj ojačati regionalnu saradnju među zemljama zapadnog Balkana i ubrzati njihovo pristupanje Evropskoj uniji.

Sastanak je održan u okviru zajedničkog predsjedavanja Republike Sjeverne Makedonije i Republike Bugarske Berlinskim procesom.

Na sastanku je istaknuta potreba za nastavkom reformi u zemljama zapadnog Balkana kao i snažnija regionalna saradnja u svjetlu evropske integracije.

Zamjenik Brkić je u svom obraćanju na plenarnom zasjedanju, koji je predstavljao neformalni forum formata „Gymnich“, u raspravi o EU perspektivi zapadnog Balkana ocijenio da je proširenje najjače sredstvo EU koje omogućuje promociju i jačanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta.

Naglasio je da je EU, koja je formalno predana Solunskoj agendi, uložila značajan politički, privredni i simbolički kapital u ovu regiju.

Međutim, dodao je, stvarnost je složenija, a proces evropskih integracija usporen. Upozorio je da, u tom slučaju, prijeti činjenica da ''umor od pridruživanja'' zamijeni ''umor od proširenja''.

Zamjenik Brkić je posebno istaknuo da članice EU ne bi trebale oklijevati u pogledu perspektive pridruživanja zapadnog Balkana nakon ispunjenja uvjeta.

Dodao je da bez jasne perspektive pristupanja, uvjetovanost ne može potaknuti sistemske i održive reforme.

- Svi se ovdje nadamo da ćemo vidjeti jasan signal započinjanja razgovora o pridruživanju EU s našim prijateljima iz Sjeverne Makedonije i Albanije. Bosna i Hercegovina se sa svoje strane nada da će joj u bliskoj budućnosti biti dodijeljen status kandidata. Radujemo se Samitu EU - zapadni Balkan u svibnju u Zagrebu kao i Samitu Berlinskog procesa do kraja godine u Sofiji jer su to važni skupovi koji daju snažnu i vjerodostojnu poruku da je budućnost zapadnog Balkana u EU - rekao je Brkić te dodao da regija mora nastaviti naporan rad i reformski proces na putu do punopravnog članstva u EU.

Pored plenarnog zasjedanja, Brkić je nazočio i radnom ručku na kojem su ministri vanjskih poslova Berlinskog procesa razmijenili mišljenja o ostvarenim rezultatima u okviru ove inicijative i budućim koracima ka strukturiranoj regionalnoj saradnji.

Tom prilikom je ocijenio da je saradnja unutar Berlinskog procesa ojačala saradnju u regiji, u smislu realizacije određenih regionalnih projekata u korist građana te istaknuo da se Bosna i Hercegovina zalaže za daljnje jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa.

Uoči ministarskog sastanka, na temelju pozitivnog iskustva sa Samita u Poznanu, održan i je Forum think-tankova, u organizaciji Instituta za demokraciju „Societas Civilis“ iz Skoplja i bugarskog predstavništva Europskog vijeća za vanjske poslove.

Zamjenik Brkić je, u okviru foruma, učestvovao na panelu posvećenom vladavini prava, migraciji, sigurnosnim i hibridnim prijetnjama.

Na marginama sastanka u Skoplju, uz ostale kraće bilateralne susrete, zamjenik Brkić se sastao s ministricom za evropsko susjedstvo i Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Wendy Morton. Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, euroatlantskim integracijama, predstojećem posjetu princa od Walesa BiH, trgovinskim pregovorima nakon Brexita i podrški BiH kandidaturi britanskog suca u Međunarodnom krivičnom sudu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Brkić članovima Odbora za obranu Bundestaga ukazao na jačanje odnosa s NATO-om

Novaković-Bursać i Đonlagić na konferenciji Parlamentarne dimenzije Berlinskog procesa

Na samitu u Tirani naglašena potreba približavanja ekonomija zapadnog Balkana i EU

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana