Bosna i Hercegovina     | 10.03.2020. 17:41 |

Ustavnopravna komisija PD PSBiH podržala principe izmjena i dopuna KZ BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. marta (FENA) - Na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, te podržani principi Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, po skraćenom postupku, čiji su predlagači poslanici Saša Magazinović, Jasmin Emrić i Šemsudin Mehmedović.

Komisija nije utvrdila usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH i nije podržala principe Prijedloga amandmana II. i III. na Ustav Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Dženan Đonlagić.

Članovi Komisije nisu podržali poslaničku inicijativu Damira Arnauta koja glasi: „Na osnovu člana 8. Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH, podnosim poslaničku inicijativu kojom se Kolegiju Predstavničkog doma nalaže da, u saradnji s Kolegijem Doma naroda, u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative, provede neophodnu proceduru s ciljem uređivanja pitanja provođenja prekršajnih odredbi propisanih članom 66. Zakona o parlamentarnom nadzoru“.

U vezi s zaključkom Predstavničkog doma PSBiH, kojim je Dom zadužio Ustavnopravnu komisiju da obavi raspravu o primjeni člana 85. Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH, članovi Komisije obavili su raspravu i odlučili da stenogram sjednice pošalju Kolegiju Predstavničkog doma PSBiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo