Bosna i Hercegovina     | 10.03.2020. 15:36 |

Tegeltija s ambasadorom Republike Grčke u BiH Papandreuom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. marta (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Republike Grčke u BiH Dimitriosom Papandreuom o bilateralnoj saradnji, kao i aktuelnim političkim i ekonomskim temama u BiH i regionu, u svjetlu migrantske krize i pojave koronavirusa.

Predsjedavajući Tegeltija je tom prilikom, uzimajući u obzir trenutno stanje u Turskoj i Grčkoj, kao i u susjednim zemljama, izrazio zabrinutost zbog mogućnosti značajnog priliva migranata u BiH.

Tegeltija je ponovio da BiH nema dovoljno bezbjednosnih, humanitarnih, kao ni smještajnih kapaciteta, te istakao da očekuje veće angažiranje međunarodne zajednice u rješavanju problema migrantske krize.

Tokom sastanka, na kojem je ambasador Grčke upoznao predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH s trenutnom situacijom i problemima s kojima se Grčka suočava kada su ilegalni migranti u pitanju, ukazano je na važnost koordinacije i zajedničke saradnje svih sigurnosnih agencija u regionu.

Na sastanku, na kojem je bilo riječi i o drugim aktuelnim temama, zajednički je ocijenjeno da BiH i Grčka imaju dobre i prijateljske odnose, bez otvorenih i spornih pitanja, visok nivo razumijevanja i jednak stav o mnogim pitanjima od zajedničkog interesa, posebno kada je riječ o očuvanju stabilnosti u regionu, te da postoji prostor za daljni razvoj odnosa u oblastima od obostranog interesa, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

VMBiH - Suradnja s FRONTEX-om, bolja kontrola nezakonitih migracija

U Bruxellesu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i BiH

VMBiH donijelo Odluku o preraspodjeli 260.000 KM u proračun Fonda za povratak BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom