Bosna i Hercegovina     | 10.03.2020. 15:05 |

Okolić - Palaiologos: Uspješna vojna saradnja BiH i Grčke

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 10. marta (FENA) - Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Mirko Okolić primio je u posjetu vojnog atašea Republike Grčke u BiH brigadira Michaila Palaiologosa, s kojim je razgovarao o trenutnim aktuelnostima u MOBiH i Oružanim snagama BiH, te dugogodišnjoj saradnji oružanih snaga dviju zemalja.

Posebno je istaknuto školovanje pripadnika OSBiH u vojnim školama OS Republike Grčke i učenju grčkog jezika pripadnika OSBiH u školama grčkog jezika u Banjoj Luci i Sarajevu.

Pored toga što je Republika Grčka prijateljska zemlja i članica NATO-a, Okolić je posebno iskazao zahvalnost Grčkoj na podršci da Bosna i Hercegovina funkcioniše na dejtonskom principu, dodajući da je „Republika Grčka Bosni i Hercegovini uvijek željela mir i stabilnost.“

Ističući značaj školovanja, rekao je da je Republika Grčka „u vrhu država koje pružaju veliku pomoć u procesu školovanja kako pripadnika OSBiH tako i kadeta iz BiH na vojnim akademijama i školama u Grčkoj.“

Izražavajući uvjerenje da će uspješna saradnja dviju zemalja po programima vojne saradnje biti nastavlјena, Palaiologos je rekao da će se u narednom periodu zalagati da se što veći broj studenata stipendira i školuje na vojnim akademijama u Republici Grčkoj. Dodao je i da su vrata Republike Grčke otvorena po pitanju evropskih integracija i izrazio želju da Bosna i Hercegovina krene naprijed, saopćeno je iz MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Posmatrački let "Otvoreno neba" nad BiH naredne sedmice

Grad Goražde te opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima 

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta