Bosna i Hercegovina     | 10.03.2020. 14:09 |

Scanlan: Partnerstvo svih sektora osigurat će svijetlu budućnost Distrikta

FENA Saopćenje

BRČKO, 10. marta (FENA) - Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt BiH Michael Scanlan u nedjelju se sastao s predstavnicima Mreže brčanskih nevladinih organizacija "Promoviši pozitivno", sa kojima je razgovarao o načinima na koje civilni sektor može doprinijeti da se promijene negativni trendovi, uključujući korupciju, koji posljednjih godina dominiraju u Brčkom, saopćeno je u utorak iz OHR-a.

Supervizor je istakao da su stvarne promjene u cijelom društvu moguće samo kroz partnerstvo između javnog, privatnog i civilnog sektora, pri čemu privatni sektor mora biti pokretačka snaga ekonomije, koja donosi dobro plaćena radna mjesta i nove inicijative za ulaganja.

Naglašeno je i kako su pozitivni koraci već napravljeni.

"Usvajanje novog Zakona o budžetu u decembru prošle godine, kao i usvajanje novog zakona o fondacijama i udruženjima na proljeće, doprinijet će fiskalnoj disciplini i osigurati da grantove dobiju udruženja čiji angažman je od jasne koristi za zajednicu", stoji u saopćenju.

Supervizor je pozdravio i javno opredjeljenje predstavnika izvršnih i zakonodavnih vlasti Distrikta kao i svih političkih stranaka da rade na ispunjenju tog cilja i da već u procesu usvajanja budžeta za 2020. godinu u potpunosti poštuju principe transparentnosti, odgovornosti i javnog interesa.

Međutim, istaknuto je kako dobra uprava ne znači samo usvajanje dobrih zakona i raspodjelu budžetskih sredstava u skladu sa javnim interesom te navedeno kako svi segmenti društva moraju biti uključeni.

Supervizor je obavijestio sagovornike u Brčkom da će se sljedeći sastanak između glavnog tužioca Distrikta Brčko, šefa policije Distrikta, predstavnika FBI-a, odnosno pravnog atašea Ambasade SAD-a i pravnog savjetnika Ambasade SAD ispred američkog Ministarstva pravde održati u Brčkom krajem mjeseca, u okviru nastavka podrške Distriktu u radu na jačanju vladavine prava i osiguranju odgovornosti javnih institucija, stoji u saopćenju OHR-a.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

U Brčkom održano državno takmičenje 'Misli mine' za učenike osnovnih škola u BiH

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu