Bosna i Hercegovina     | 10.03.2020. 10:15 |

RS - Protokol da bi se građanima olakšalo stjecanje svojstva osiguranog lica

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 10.marta (FENA) – Predstavnici Poreske uprave i Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a potpisali su danas protokol o saradnji kojim je omogućena elektronska razmjena podataka, s ciljem da se pojednostave procedure i građanima olakša stjecanje svojstva osiguranog lica.

Dogovoreno je da Fond zdravstvenog osiguranja RS na osnovu direktnog pristupa podacima Poreske uprave RS može utvrditi da li postoji osnov za sticanje svojstva osiguranog lica, a građani će svoje pravo na zdravstveno osiguranje potvrditi donošenjem uvjerenja o visini oporezivih prihoda iz Poreske uprave RS.

Direktor Poreske uprave RS Goran Maričić je rekao da se ovim protokolom želi izaći u susret građanima, kako ne bi imali potrebe da čekaju u redovima za uvjerenje kojima se dokazuju pravo na zdravstveno osiguranje.

Na ovaj način, građani će svoje pravo na zdravstveno osiguranje ostvariti i prije formalnog dobijanja uvjerenja od Poreske uprave RS.

Dodao je da su posljednjih mjeseci u područnim jedinicima Poreske uprave RS bile evidentne gužve, te će se ovim protokolom, kako je saopćeno, one biti smanjene, jer će Fond zdravstvenog osiguranja RS elektronski preuzimati podatke koji su im potrebni za utvrđivanje osnova za zdravstveno osiguranje.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo