Bosna i Hercegovina     | 09.03.2020. 17:25 |

Info dan o mobilnosti upoznao studente SUM-a o mogućnostima studentske razmjene

FENA Saopćenje

MOSTAR, 9. ožujka (FENA) - Središnji ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru (SUM) održao je "Info dan o mobilnosti" na kojem je istaknuto kako je studentima otvorena mogućnost razmjene na više od 40 europskih visokoškolskih institucija diljem Europe.

Prorektorica za međunarodnu suradnju SUM-a prof. dr. sc. Sanja Bijakšić istaknula je tom prigodom kako je strateško opredjeljenje Ureda jačanje internacionalizacije.

"Studentske razmjene, bilo preko Erasmus+ ili CEEPUS mreže, iznimno su važne kako za proširivanje vidika mladih ljudi, tako i za upoznavanja s drugim i drugačijim kulturama i društvima", ocijenila je Bijakšić.

Naglašeno je da je studentima otvorena mogućnost razmjene na više od 40 europskih visokoškolskih institucija diljem Europe te da su potpisani i sporazumi o suradnji s eminentnim sveučilištima u Rusiji, Kini, Turskoj i Indiji.

Kroz prezentacije studenti su prenijeli svoja iskustva i prednosti razmjene u Francuskoj i Češkoj te upoznali svoje kolege o svim detaljima koji su važni pri snalaženju i svojevrsnom brzopoteznom upoznavanju s drugačijim kulturološkim, sociološkim, ali i tehnološkim izazovima drugih država.

Svoje impresije studijskom razmjenom pokazali su kroz male vizualne vremeplove po turističkim destinacijama koje su u bliskoj zemljopisnoj povezanosti s gradom odredišta njihove mobilnosti, priopćeno je iz SUM-a.

"Puno manje vremena za turističke pohode ima nastavni kadar, jer su njihove mobilnosti najviše dvotjedne", kazao je u svojoj prezentaciji viši asistent Nikola Knezović, koji je predstavio svoja iskustva razmjene.

Istaknuo je, pri tome, iznimnu važnost koja se pruža kad je u pitanju umrežavanje i znanstveno- istraživački rad, koji je, kako je kazao, u njegovom slučaju itekako imao utjecaj na akademski razvoj, ohrabrujući i druge nastavnike da krenu na razmjenu.

O prvim koracima, visini stipendije i drugim važnim informacijama studente i nastavnike upoznala je voditeljica Ureda Inja Stojkić, dok ih je o detaljima CEEPUS mreže upoznala prof. dr. sc. Antea Čilić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

Završen SMART Campus Hackathon by SUMIT 2023.

Svečana sjednica Senata: Sveučilište u Mostaru je most koji povezuje dvije države

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo