Svijet     | 09.03.2020. 16:25 |

Merkel: Borba protiv širenja virusa nije uzaludna

FENA Internet

BERLIN,  9. novembra (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je upozorila protiv stavova da su mjere na usporavanju širenja novog korona virusa uzaludne, insistirajući da se njima kupuje „dragocjeno vrijeme“.

Merkel se obratila njemačko-grčkom poslovnom forumu u Berlinu, u vrijeme dok vrijednost dionica pada na berzama u Evropi i na drugim mjestima zahvaljujući prekidima koje je izazvala epidemija virusa širom svijeta. Njemačka je objavila 1.112 potvrđenih slučajeva, zaključno s ponedjeljkom ujutru, ali ta zemlja još nema nijedan potvrđen smrtni slučaj.

Njemačka čelnica izjavila je da, iako se virus dodatno proširio u Njemačkoj, „ni na koji način ne treba misliti da se sve što se čini u bilo kojoj zemlji, uključujući i Njemačku, na prekidu lanca zaraze, nije uzaludno“.  

- To apsolutno nije uzaludno i nije nebitno ono što radimo - istaknula je Merkel.    

- Najefikasnije sredstvo protiv virusa je faktor vremena kako bi se izbjegla preopterećenost bolničkih kapaciteta. Radimo na dragocjenom vremenu koje će omogućiti naučnicima da istraže lijekove i vakcine, i tokom koga vlade mogu pomoći u stvaranju zaliha zaštitne opreme - izjavila je Merkel, prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Macron: Francuskoj je potreban 'red, red i red' za suzbijanje nemira

Čerkez: Došlo vrijeme da proglasimo kraj epidemije koronavirusa u BiH (VIDEO)

Merkel prima odlikovanje zbog rekodnih 16 godina na čelu Njemačke

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!