Svijet     | 09.03.2020. 16:28 |

ISIS preuzeo odgovornost za raketni napad tokom ceremonije inauguracije Ghanija

FENA Internet

KABUL, 9. marta (FENA) - Islamska država preuzela je odgovornost za raketni napad koji je imao za metu današnju ceremoniju inauguracije Ashrafa Ghanija za afganistanskog predsjednika u Kabulu, navela je ta grupa u saopćenju emitovanom preko TV stanice Telegram, koju često koriste, bez davanja dokaza.

Ghanijeva ceremonija inauguracije nakratko je prekinuta zbog dviju raketa koje su eksplodirale na ivici predsjedničke palate u glavnom gradu Kabulu, rekli su svjedoci Reutersa, ali nije bilo ljudskih žrtava, a Ghani je nastavio svoj govor.

Ghani je u ponedjeljak položio zakletvu na drugi mandat, ali je njegov vodeći suparnik za položaj šefa države odbio je priznati njegovu inauguraciju, održavajući vlastitu ceremoniju polaganja zakletve kao rivalski predsjednik.

Na televizijskim snimcima prikazuje se Ghani kako polaže zakletvu u predsjedničkoj palati u Kabulu na ceremoniji kojoj su prisustvovali brojni strani diplomati, među kojima je i američki mirovni posrednik za Afganistan Zalmay Khalilzad.

Predsjednički kandidat i suparnik na spornim izborima, Abdullah Abdullah, održao je istovremeno vlastitu ceremoniju, sugerirajući da razgovori između dva tabora i Khalilzada u cilju postizanja sporazuma nisu bili uspješni, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

UN: Talibani ograničavaju neudanim ženama pristup poslu i putovanjima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo