Kultura     | 10.03.2020. 10:13 |

Fazlić: Na repertoaru predstave koje su obilježile rad Pozorišta mladih

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 10. marta (FENA) - Pozorište mladih Sarajevo obilježit će 70 godina postojanja i rada raznovrsnim aktivnostima tokom kalendarske godine, a mart je  repertoarski u znaku predstava koje su obilježile posljednjih dvadeset godina te institucije kulture.  

Direktor Pozorišta mladih Sarajevo Ismir Fazlić najavio je da će obilježavanje započeti premijerom lutkarske predstave 'Tobija' u režiji Maria Drmaća, koja je najavljena za srijedu 11. mart. I ostatak mjeseca bit će, kaže, u znaku važnih predstava.  

-  Na scenu smo vratili predstavu 'Kokoška', vraćamo 'Vremenski tunel', 'Aladina'. U martu će ići taj ciklus predstava. Predstave koje su proteklih dvadeset godina obilježile rad Pozorišta mladih bit će na repertoaru - kazao je.

Za septembar je najavio akademiju kao i prigodnu monografiju u povodu godišnjice Pozorišta mladih Sarajevo. Autorstvo su povjerili Dubravki Zrnčić Kulenović, koja će monografiju pripremiti zajedno sa suradnicima.

Fazlić naglašava da Pozorište mladih ima bogatu zbirku marioneta, a dio bi trebalo da bude prezentiran na izložbi planiranoj za novembar ove godine.

- Više bih to nazvao nacionalno blago. Imamo oko 150 marioneta (mala lutka s pokretnim udovima koja može da podražava ljudske kretnje - pokreti udova izvode se pomoću konca ili žice), koje se na taj princip izrađuju još u Češkoj. Imali smo izvrsne majstore u Pozorištu mladih. Volio bi da sve to javnost vidi, da bude stalna muzejska postavka tih lutki u foajeu Pozorišta mladih. Ići ćemo u tom pravcu, nadam se da ćemo uspjeti. Ali obećavam da ćemo uraditi izložbu 15 do 20 lutaka, u povodu godišnjice Pozorišta mladih - naglasio je.

U Sarajevu su 1950. godine osnovana dva teatra za djecu - Pionirsko pozorište i Pozorište lutaka. Udružuju se 1977. godine i nastaje Pozorište mladih, s dvije samostalne scene - Lutkarskom i Dramskom.

Pozorište mladih Sarajevo prilagođeno je  i osobama s invaliditetom. Kroz projekt 'Kultura pripada i meni' 2018. godine Pozorište mladih Sarajevo prošlo je kroz proces prilagodbe da bi u predstavama mogao uživati svaki ljubitelj teatarske umjetnosti. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana