Kultura     | 09.03.2020. 14:29 |

Otvorena izložba skulptura 'Skakači' autora Fikreta Libovca

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 9. marta (FENA) - Izložba skulptura "Skakači" akademskog kipara Fikreta Libovca otvorena je danas u galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

Nesvakidašnjom postavkom, koju čine 24 skulpture, autor se vraća ishodištu i trajnoj inspiraciji - razigranom djetinjstvu u rodnom Prijedoru, oživljavajući prizore zavičaja i minulo vrijeme na originalan i samo njemu svojstven način.

U osvrtu na opus istaknutog bh. umjetnika, direktorica Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo Elma Alić-Šobot ističe kako najnovija izložba radova Fikreta Libovca donosi eho minulih vremena, oživljavajući slike djetinjstva, emocije, euforiju, razigranost…

Dodala je kako se radi o umjetniku prepoznatljivog stvaralačkog izraza, koji najnovijim predstavljanjem nudi izuzetan prikaz ljudske figure, svjedočeći različita raspoloženja i psihološka stanja, riječju, čitavu galeriju likova i prizora.

Sublimirajući utiske i poruke koje postavka donosi, autor radova Fikret Libovac Feni je kazao kako se radi o skulpturama koje svjedoče o tome "da se može igrati i, istovremeno, biti ozbiljan umjetnik".

- Radi se o temi koja je naša, iskrena dječija, puna cike, puna vriske na nekoj vodi. Koja je to voda nije ni bitno. Tamo je negdje, neka voda, svako ima vlastitu vodu svoga djetinjstva – navodi Libovac.

Izložba, prema njegovim riječima, predstavlja i svojevrsni povratak u vrijeme, atmosferu i boju, koji su neponovljivi, pa ipak zorno prisutni i imanentni umjetničkom izrazu, na najiskreniji način, skicirajući najsretnije razdoblje života, kojeg u momentu bivanja, nerijetko, nismo ni svjesni.

Skulpture koje čine postavku rađene su od žice, papira, drvofiksa i boje i predstvaljaju umnoženu skulpturu skakača, koje vise na silku, stvarajući posebnu/lebdeću atmosferu u prostoru.   

Fikret Libovac rođen je 1957. godine u Prijedoru. Nakon završetka Srednje škole primijenjenih umjetnosti, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1984. godine. Na istoj akademiji završio i postdiplomske studije i angažiran je u svojstvu profesora. Član je ULUBiH-a. Živi i radi u Sarajevu. Fikret Libovac spada u red najznačajnijih bh. likovnih umjetnika, mada, po vlastitoj prirodi, više je sklon da radi u miru svog ateljea, nego da se eksponira u javnosti. Dobitnik je više nagrada i priznanja za skulpturu, crtež i instalaciju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!