Ekonomija     | 09.03.2020. 09:45 |

Cijene nafte pale 30 posto zbog rata cijenama između Saudijske Arabije i Rusije

FENA Internet

TOKIO, 9. marta (FENA) - Cijene nafte pale su skoro 30 posto u haotičnom otvaranju trgovanja na berzama, zbog strahova od totalnog rata cijenama nakon što nije postignut sporazum o smanjenju proizvodnje između Rusije i članica OPEC-a.

Azijska tržišta otvorila su se s velikim jazom u ponedjeljak, a Brent je u nekoliko sekundi pao za skoro 30 posto na 31,38 dolara po barelu, dok je WTI pao ispod 28 dolara - najniži nivo od 2016.

Saudijska Arabija je u subotu najavila nevjerojatne popuste od šest do osam dolara po barelu kupcima u Aziji, Evropi i SAD-u i poručila da će povećati proizvodnju nafte uprkos globalnom ekonomskom usporavanju i padu potražnje.

Nagli potez shvaćen je kao znak totalnog rata cijenama nafte, nakon što je propao dogovor o smanjenju ponude između Rusije i OPEC-a.

OPEC i države proizvođači nafte koje nisu članice održali su u petak konsultacije u Beču, ali nisu uspjeli postići dogovor o dodatnom smanjenju poizvodnje nafte i pored zabrinutosti zbog epidemije koronavirusa, što je stvorilo "situaciju bez presedana", prenosi RT.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U FBiH povećana bruto proizvodnja struje i koksa, manje mrkog uglja i lignita

Hasić: Struja je resurs građana FBiH, prihvatamo povećanje cijene za 20 posto

Nešić: Rast cijene struje dovest će do novih poskupljenja

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!