Regija     | 08.03.2020. 11:28 |

Hrvatska će udomiti djecu bez roditelja iz kampova u Grčkoj

FENA Agencije

ZAGREB, 8. ožujka (FENA) - Hrvatska će prihvatiti određeni broj djece bez pratnje - djeca koja su sama, bez roditelja, rođaka ili staratelja - iz izbjegličkih kampova na grčkim otocima, koji su zadnjih dana zasuti dolaskom migranata.

 Djeca su najranjivija skupina u svakom sukobu, posebice ona koja su iz nekog razloga sama u izbjeglištvu, bilo da su im roditelji stradali ili nestali bilo da su žrtve krijumčara ljudi pa je pomoć njima ponajprije humanitarno i civilizacijsko pitanje, potvrdili su iz Vlade, piše u nedjelju Večernji list.

 Točan broj djece koja bi trebala biti prebačena u Hrvatsku još se ne zna, a plan je - kad jednom dođu - ovdje će biti udomljena.

 O planu za izvlačenje djece bez roditeljske pratnje razgovaralo se na izvanrednom sastanku ministara unutarnjih poslova prošloga tjedna u Bruxellesu jer je Grčka zatražila pomoć od ostalih članica.

 "To je jedna od akcija koja je EU poduzela prema Grčkoj", pojasnio je jučer hrvatski  ministrar unutarnjih poslova Davor Božinović.

 Za razliku od obveznih kvota koje su prije bile propisane za zbrinjavanje izbjeglica, ovo je potpuno samostalna odluka svake države i EU ne traži obvezivanje. Istovremeno, i dalje ostaje čvrst stav svih država EU da imigrante neće prihvatiti.

 Kako bi se izbjegla moguća zlouporaba statusa "djeteta bez pratnje" jer se djeca ponekad koriste i kao sredstvo dobivanja azila obitelji koja se odjednom pojavi, od povjerenice za unutarnje poslove Ylve Johansson, koja sljedeći tjedan odlazi na grčke otoke, zatraženo je da se provede detaljna provjera statusa svakog maloljetnika bez pratnje, posebno onih koji će biti prebačeni u Europu, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo