Magazin     | 08.03.2020. 09:16 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 8. ožujka (FENA) -

- 1500. Portugalski moreplovac Pedro Alvares Cabral otkrio obale današnjeg Brazila i proglasio tu teritoriju portugalskom kolonijom.

- 1817. Na njujorškoj adresi Wall Street 40. s radom je počela Njujorška burza. Nakon požara koji je 1835. poharao New York danas najmoćnija svjetska burza se preselila, a 1865. i konačno skrasila na današnjoj adresi, Wall Street 10-12.

- 1899. Rođen Mato Lovrak, hrvatski dječji pisac koji je nekoliko desetljeća zabavljao i odgajao mlade čitatelje izrazom koji svjedoči o vremenu, a odlikuje se maštovitošću i humorom. Djela su mu prevedena na mnoge jezike, a neka od najpoznatijih su "Vlak u snijegu" i "Družba Pere Kvržice".

- 1910. U Kopenhagenu održana Druga konferencija žena socijalista, na inicijativu njemačke revolucionarke Clare Zetkin. Na ovoj konferenciji je ustanovljen praznik Dan žena u znak sjećanja na demonstracije američkih žena u Chicagu 8. ožujka 1909. godine.

- 1950. Rođen Seid Memić Vajta, bosanskohercegovački pjevač zabavne glazbe. Tijekom 70-ih pjevao je u rock grupi Teška industrija. Godine 1981. nastupa na Euroviziji s pjesmom "Lejla" i osvaja 15. mjesto. Po mnogima jedan od najzanimljivijih bosanskih pjevača. Vodio je i dječiju emisiju "Nedjeljni zabavnik".

- 1950. Sovjetski maršal Kliment Vorošilov objavio da je SSSR u rujnu 1949. isprobao atomsku bombu, u vrijeme kada se smatralo da su SAD jedina država koja posjeduje nuklearno naoružanje.

- 1953. Po prvi put javnosti predstavljena Cockta, diplomiranog inženjera kemije Emerika Zelinke iz Slovenije. Prve godine proizvodnje četiri milijuna boca Cockte prodane su samo u Sloveniji, dok je deset godina kasnije prodaja skočila na 71 milijun. Iz Slovenije, Cockta se proširila na druga tržišta SFRJ-a, gdje su ustanovljene tvornice s dozvolama za punjenje boca.

- 1965. U Južni Vijetnam se iskrcalo 3.500 američkih marinaca, čime je počelo masovno uključenje kopnenih trupa SAD-a u Vijetnamski rat. Početkom 1968. broj američkih trupa u Južnom Vijetnamu popeo se na 525.000.

- 1973. U eksploziji automobila bombe, koju su podmetnuli pripadnici IRA-e ispred zgrade glavnog londonskog suda i sjedišta Scotland Yarda u Londonu, poginula je jedna, a ranjeno je 238 osoba.

- 1994. Više od sto intelektualaca iz cijelog svijeta potpisalo je apel svim europskim vladama i UN-u, zahtijevajući da spriječe masakre u BiH i na teritoriji cijele bivše Jugoslavije i da SR Jugoslavija preda teško naoružanje UN-u. Ukoliko jugoslavenske vlasti to odbiju, zatraženo je da se njezino naoružanje uništi bombardiranjem iz zraka.

- 2001. U sto drugoj godini umrla Dame Ninette de Valois, balerina i osnivačica Britanskog kraljevskog baleta.

- 2005. U specijalnoj operaciji u Čečeniji ubijen lider separatista Aslan Maskhadov, kojeg Moskva tereti za seriju terorističkih napada u Rusiji, uključujući i otmicu u školi u Beslanu, kada je poginulo 400 taoca, uglavnom djece.

- 2010. Istočnu Tursku pogodio potres jačine 6,1 stupnja po Richteru. Poginula je 51 osoba, stotine je ozlijeđeno, 287 građevina je uništeno, a oko 700 teško oštećeno.

- 2014. Zrakoplov kompanije Malaysia Airlines, koji je bio na liniji Kuala Lumpur - Peking, nestao s radara iznad Južnog kineskog mora. U zrakoplovu je bilo 12 članova posade i 227 putnika, od kojih dvije trećine kineskih državljana.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta