Svijet     | 07.03.2020. 14:26 |

Egipat stavio u karantenu kruzer s 12 zaraženih

FENA Internet

LUKSOR, 7. marta (FENA) - Kruzer koji je krstario egipatskom rijekom Nil sa više od 150 turista i članova lokalne posade stavljen je u subotu u karanten u južnom gradu Luksor, nakon što je 12 ljudi pozitivno na koronavirus Covid-19.

Tajvansko-američka turistkinja koja je prethodno bila na istom brodu bila je pozitivna na koronavirus kad se vratila na Tajvan. Svjetska zdravstvena organizacija obavijestila je egipatske vlasti o ovom slučaju nakon čega su svi koji su trenutno na brodu testirani, prenio je AP.

Zdravstvene službe u Egiptu objavile su u petak saopćenje u kojem se navodi da je desetak članova egipatske posade na kruzeru zaraženo virusom koji se brzo širi, ali nisu pokazivali simptome bolesti povezane s Covid-19.

Egipatsko ministarstvo zdravstva je saopćilo da se trenutno radi o 12 osoba koje su zaražene.

U saopćenju se navodi da će svih 12 biti prebačeni u izolaciju u bolnicu na sjevernoj obali Egipta. Putnici, među kojima su i Amerikanci, Francuzi i druge nacionalnosti, i posada ostat će u karanteni na brodu čekajući daljnje rezultate ispitivanja. 

Egipat je prva zemlja u Africi koja je prijavila slučajeve koronavirusa. Prethodno su bila tri slučaja, a jedna osoba se u potpunosti oporavila nakon liječenja.

Wuhan, epicentar epidemije, izvijestio je o 126 novih potvrđenih slučajeva u četvrtak, ali u toj provinciji nije bilo novih infekcija, objavila je u petak Nacionalna zdravstvena komisija.

U nekoliko drugih provincija u Kini nisu prijavljeni novi slučajevi već nekoliko dana te su se počeli objavljivati datumi kada će se djeca vratiti u škole, što je znak povratka zemlje u normalne radne i životne tokove.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Evropska unija će pružiti milijardu eura hitne kratkoročne makrofinansijske pomoći Egiptu

Sisi započinje treći mandat na čelu Egipta, put izlaska iz krize i dalje dug i naporan

Egipćani sumnjaju u pobjedu nad Hrvatskom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana