Bosna i Hercegovina     | 07.03.2020. 15:23 |

Beč: Za 47 posto stanovnika zaštita klime presudna u saobraćaju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Biciklizam i šetnja spadaju u aktivnu zaštitu klime. Bečki izvještaj o mobilnosti za 2019. godinu je pokazao da je za 47 posto Bečlija zaštita klime presudna prilikom izbora načina kretanja po gradu.

Izvještaj pokazuje da je kod biciklista poraslo zadovoljstvo, te dva posto Bečlija vozi se biciklom više puta sedmično i pri tome se kao učesnici saobraćaju osjećaju sigurno. U 2012. godini je osjećaj sigurnosti bio prisutan samo kod 52 posto ispitanika, dok je 2019. godine taj postotak porastao na 72 posto.

Beč naravno nije samo grad biciklizma nego i pješaka i to za više od tri četvrtine stanovništva. Istraživanje pokazuje da više od 77 posto stanovnika dnevno pješači duže od 10 minuta.

Bečlije su zadovoljne širinom, prisustvom i veličinom trotoara, a na ulicama svog grada se osjećaju sigurno. Međutim, iako je zadovoljstvo na visokom stepenu, i dalje postoje prijedlozi za poboljšanje. Mnogi pješaci žele trotoare koje ne moraju dijeliti sa e-skuterima ili biciklistima, duže zelene trase sa semaforima i više klupa.

Objavljeni izvještaj o mobilnosti austrijske prijestolnice je kombinovano istraživanje sprovedeno među bečkim stanovništvom i temelji se na 1.500 intervjua. Pored toga, provedena je i online i telefonska anketa sa dodatnih 950 ispitanika, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Beč uvodi pametne trafostanice za energetsku efikasnost

Beč - Virtualni asistent za lakšu integraciju migranata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo