Svijet     | 07.03.2020. 10:06 |

Odgovor Komisije na pitanje zastupnice Zovko o sredstvima EU-a za Tursku

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 7. ožujka (FENA) - Europski je parlament još u studenom 2019. godine, kao odgovor na neočekivane vojne akcije Turske u sjeveroistočnoj Siriji, donio odluku o smanjenju sredstava koja se dodjeljuju kao financijska potpora Turskoj iz instrumenta IPA II za 85 milijuna EUR.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko je tada, kao suizvjestiteljica za IPA fondove, uputila zamolbu Komisiji da pojasni u što će ova sredstava biti utrošena. Prijedlog zastupnice Zovko je naime bio sredstva preusmjeriti na ostale korisnice instrumenta IPA II, države Zapadnog Balkana, kako bi se povećala vidljivost Europske unije u regiji i poboljšalo upravljanje granicama, priopćeno je iz Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke (EPP).

U odgovoru Komisije, koji ovaj stigao ovaj tjedan, stoji da će se smanjenje sredstava IPA II razmatrati s ostalim linijama proračuna vezanima za vanjske poslove te da se ukupno neto smanjenje u godišnjem proračunu može iskoristiti za nepredviđene događaje i promjenu prioriteta tijekom 2020. godine.

Zastupnica Zovko je pozdravila pravovremeni odgovor Komisije, dodavši da će i dalje pozorno pratiti sigurnosnu situaciju u Siriji i njen utjecaj na vanjske granice Europe i Zapadnog Balkana.

Europska unija inače pozorno prati sigurnosnu situaciju u kontekstu najnovije turske vojne operacije u i oko sirijskog grada Idliba, koja je dovela do napetosti na svjetskoj diplomatskoj sceni.

Zamjenica koordinatora Europske pučke stranke (EPP) u Odboru za vanjske poslove Željana Zovko sljedeći tjedan će na plenarnoj sjednici sudjelovati u razmjeni mišljenja s visokim predstavnikom Josephom Borrellom o utjecaju ove situacije na poziciju Unije, navodi se u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Stano: Rezultat nedjeljnog referenduma ne doprinosi smirivanju tenzija na Kosovu

EU službeno uvjetuje integraciju Srbije normalizacijom odnosa s Kosovom

Čelnici EU-a okupit će se na samitu o gospodarskim temama i geopolitičkim pitanjima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta