Kultura     | 08.03.2020. 10:09 |

Bučić: Zalaganjem pojedinca, osobito kroz umjetnost, svijet postaje bolje mjesto

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Umjetnička radionica Elkana okupila je autore iz Hrvatske, BiH, Sjeverne Makedonije i Izraela u međunarodnom projektu nazvanom 'Tikkun olum - popravljanje svijeta'.

Njihovi radovi izlaženi su, u periodu od februara do aprila, na mjestima stradanja i mjestima koja njeguju kulturu sjećanja, a cilj projekta je poticati na zajedništvo i nadilaženje podjela te prenijeti poruku koncepta 'Tikkun olum' koja govori o dužnosti svakog pojedinca da popravlja svijet.   

Nakon izložbe u Spomen području Jasenovac i Galeriji Zrinski u Zagrebu, uslijedila je izložba u zgradi sarajevske Vijećnice, kao simbolu kulturocida ali i obnove i novoga života. Međunarodnu turneju projekt nastavlja izložbom u Muzeju holokausta u Skoplju.

Idejni autor projektne izložbe i osnivač 'Elkane' splitski umjetnik Feđa Aaron Bučić za boravka u Sarajevu pojasnio je da projektom želi potaknuti da 'preispitamo tko smo, što smo i zašto smo na ovome svijetu, a prvo trebamo krenuti od samoga sebe.'

- Dvadesetak umjetnika raznih nacionalnosti, dobi, spola, iskustva iz raznih država udružilo se da bi donijeli poruku svjetla kao poticaj svakom pojedincu da postane bolji čovjek. I da tako, zajedno, izgradimo bolji svijet - naglasio je.  

Pojašnjava da je pojam tikkun olum iz židovske tradicije, princip dan da se poboljša svijet u kojem živimo. Ali ne agresivnim mijenjanjem drugih, već radom na samome sebi, kao i činjenjem djela dobrote u vlastitoj okolini.

- To se naravno ne odnosi samo na židovski narod. Taj pojam popravljanja svijeta, počevši od samoga sebe, ide i prema svim narodima, religijama, prema čovjeku. Ne možemo ga vezivati uz jednu religiju, jer o njemu na svoj način govore sve tradicije - kazao je.

Svi mi smo, naglašava, umjetnici vlastitih života, kreatori, kad se okrenemo prema vlastitoj duši i dopustimo joj da slobodno stvara.   

Centralni dio izložbe je prikaz stvaranja svijeta, a izražen je kroz sedam srebrenih diskova uz dodatak fosila (kao čuvara sjećanja). Drugi dio govori o čovjekovom stvaranju, a sastoji se od kolekcije nakita od srebra, bakra s 24-karatnom pozlatom uz dodatak 2.000 godina starog rimskog stakla, arheološkog nalaza iz Izraela.  

- Svaki rad ima svoju priču, teško je reći koji je najimpresivniji - kazao je.

Ognjen Levi je autor iz Bosne i Hercegovine, po ocu Židov. Kaže da su mu preci nastradali po koncentracijskim logorima u Drugom svjetskom ratu.

Na starom prozoru napravio je vitraj s konturama njegovih djeda i bake, koji su stradali u koncentracijskim logorima. Nazvan 'Plač zida-boje nade' njegov vitraj, kako je kazao, prikazuje nadu za budućnost.

Autorica Jasmina Kos sakupila je primjere govora mržnje iz medija i s društvenih mreža u državama od Slovenije do Sjeverne Makedonije. Otisnula je na papir, a onda spalila te komentare te pepeo pomiješala s tlom na kojem živimo. Tu simboličnu moralnu kaljužu aplicirala je na izrađeni vitraj.

Sve je postavila na led panel, koji kad se upali pokaže da svjetlost odnosno pozitivne vrijednosti, mogu probiti mrak u koji smo se zapleli mislima i riječima mržnje prema drugom i drugačijem. Taj rad, kaže Kos, govori da 'koliko god mržnja bila prisutna u našemu društvu, ne može pobijediti svjetlost koju svatko od nas nosi u sebi'.           

Umjetnička radionica 'Elkana' iz Hrvatske javnosti se predstavila, od 2005. godine, s tridesetak samostalnih izložbi, širom svijeta. Projektom 'Tikkun olam' nastavljaju širiti poruku u koju snažno vjeruju da 'osobnim zalaganjem pojedinca, osobito kroz umjetnost, svijet postaje bolje mjesto za sve'.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'