Svijet     | 06.03.2020. 16:52 |

U Egiptu 12 novih slučajeva koronavirusa na kruzeru koji je krstario Nilom

FENA Internet

KAIRO, 6. marta (FENA) - Egipatsko ministarstvo zdravstva prijavilo je  još 12  osoba koje su pozitivne na koronavirus u zemlji.

Oni su bili putnici na kruzeru koji je krstario rijekom Nil prema južnom gradu Asuan iz Luksora, javlja državna TV stanica, prenosi BBC.

Egipat je prva zemlja u Africi koja je prijavila slučajeve koronavirusa. Prethodno su bila tri slučaja, a jedan osoba se u potpunosti oporavila nakon liječenja.

U kineskoj centralnoj provinciji Hubei, izuzev glavnog grada Wuhana, nije zabilježen niti jedan novi slučaj oboljelih od koronavirusa u posljednja 24 sata, što je prvi put od kada je izbila epidemija.

Wuhan, epicentar epidemije, izvijestio je o 126 novih potvrđenih slučajeva u četvrtak, ali u toj provinciji nije bilo novih infekcija, objavila je u petak Nacionalna zdravstvena komisija.

U nekoliko drugih provincija u Kini nisu prijavljeni novi slučajevi već nekoliko dana te su se počeli objavljivati datumi kada će se djeca vratiti u škole, što je znak povratka zemlje u normalne radne i životne tokove.

U Qinghaiju, sjeverozapadnoj provinciji u Kini, koja nije zabilježila novooboljele slučajeve već 29 dana zaključno s  5. martom, najavljeno je da će početak školskih aktivnosti biti od 11. do 20. marta, navedeno je u obavijesti na službenoj web stranici u petak.

Jugozapadna provincija Guizhou, koja nije prijavila nove slučajeve oboljelih već 18 dana, krajem februara je najavila da će otvoriti škole u tom dijelu Kine od 16. marta, javlja Reuters.

Izvan provincije Hubei prijavljeno je 17 novih potvrđenih slučajeva obolijevanja, što znači da su u četvrtak u kontinentalnoj Kini prijavljena 143 slučaja novooboljelih.

Kako broj novooboljelih pada u Kini, pažnja je više usmjerena na potencijalne slučajeve infekcije kod osoba koje dolaze iz inostranstva.

Vlasti u Pekingu, Šangaju i Guangdongu u karantenu smještaju putnike koji dolaze iz zemalja koje su prijavile

U Egiptu 12 novih slučajeva koronavirusa na kruzeru koji je krstario Nilom eći broj slučajeva oboljelih, a to su Južna Koreja, Japan, Iran i Italija.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Egipćani sumnjaju u pobjedu nad Hrvatskom

Baerbock u Kairu

Vođa Hamasa stigao u Kairo radi razgovora s egipatskim zvaničnicima o primirju u Gazi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo