Kultura     | 06.03.2020. 12:31 |

Vlada FBiH - Odluka o izmjenama i dopunama Regulacionog plana Sarajevske čaršije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Federalna vlada donijela je Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana sanacije, konzervacije, restauracije i revitalizacije Sarajevske čaršije, koje će biti urađene za područje u granicama definisanim Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH o proglašenju historijskog gradskog područja Sarajevska čaršija nacionalnim spomenikom BiH.

Izmjene i dopune donose se za period od deset godina, koji može biti produžen odlukom Parlamenta FBiH, na prijedlog Vlade FBiH. Kako je obrazloženo, neophodno je, sa obzirom na izuzetne kulturno-historijske, ambijentalne i druge vrijednosti i resurse nacionalnog spomenika historijskog gradskog područja Sarajevska čaršija, uspostaviti adekvatne mjere zaštite, uređenja, razvoja, korištenja i upravljanja ovim područjem. Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, propisano je da je Vlada Federacije BiH dužna osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju i prezentaciju ovog područja.

Definirano je da je Vlada FBiH, s ciljem provođenja utvrđenih mjera zaštite, dužna posebno osigurati izradu ažurirane geodetske podloge prostora obuhvaćenih Odlukom Komisije, zatim elaborata o otklanjanju ili ublažavanju negativnog utjecaja izvršenih intervencija na autentičnost nacionalnog spomenika, te izmjena i dopuna Regulacionog plana za područje nacionalnog spomenika, kao i Programa hitnih i interventnih mjera zaštite i Plana upravljanja historijskim gradskim područjem.

U sklopu detaljnih urbanističkih planova i plana upravljanja, dužna je osigurati uvjete za očuvanje i promoviranje kulturnih i historijskih materijalnih i nematerijalnih vrijednosti i izradu etapnog programa provedbe plana s finansijskim pokazateljima i programa zaštite infrastrukture, urbanog mobilijara i prirodnog naslijeđa, saopćeno je iz Ured za odnose  javnošću Vlade FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom