Bosna i Hercegovina     | 06.03.2020. 11:50 |

Ombudsmeni predstavili specijalni izvještaj o pravu na mirno okupljanje u BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 6.marta (FENA) – Svaki javni i privatni prostor kojem javnost ima pristup adekvatan je za održavanje javnog okupljanja, a praksa kojim se odlukama skupštine grada ili načelnika općine određuje koji je to pristupačan prostor, treba preispitati – ukazala je ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine Nives Jukić. 

Predstavljajući specijalni izvještaj o pravu na slobodu mirnog okupljanja, istakla je da su sankcije protiv učesnika, organizatora i redara stroge i nesrazmjerne. 

Podsjetivši da su pravo na mirno okuljanje i slobodu izražavanja temeljna prava u demokratskom društvu, Jukić je na konfereniji za novinare u Banjoj Luci rekla da su sadržaji i rokovi prijava previše birokratizovani i u određenom dijelu zadiru u domen zaštite ličnih podataka, a mogu imati i odvraćajući efekat.

I ombudsmen Ljubinko Mitrović je rekao da policijski službenici, koji su zaduženi za slobodu okupljanja, nemaju potrebna znanja i vještinje. 

-Zagovarat ćemo uvođenje posebnih, nezavisnih i efikasnih kontola postupanja policijskih službenika, uz sve modalitete koji već postoje – rekao je Mitrović. 

Pomoćnik ombudsmena i šef Odjela za eliminaciju svih oblika diskriminacije Predrag Raosavljević je rekao i da je prilikom izrade ovog specijalnog izvještaja utvrđeno da domaća zakonska rješenja ne prate međunarodne standarde u najvećoj mjeri, jer je iscrpna lista lokacija na kojima je zabranjeno održavanje javnih okupljanja.

Postoje i određeni podaci da je izdavanje dozvola za odražavnje skupova ponekad neopravdano sporo, kao i u nekoliko slučajeva je, kako je rekao, utvrđena prekomjerna upotreba policijske sile prilikom narušavanja javnog reda i mira. 

Ombudsmani su u tom dokumentu dali i preporuke entitetskim parlamentima, skupštini Brčko Distrikta te kantonalnim skupštinama, policiji i  tužilaštvima.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'