Sport     | 06.03.2020. 08:19 |

Amel Tuka i Elvedina Muzaferija najbolji sportisti ZDK u 2019.

FENA Saopćenje

ZENICA, 6. marta (FENA) - Atletičar Amel Tuka, član Atletskog kluba "Zenica" i skijašica Elvedina Muzaferija, članica Skijaškog kluba "ZE-2010", najbolji su sportisti Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) za 2019. godinu.

Izbor "Sportiste godine ZDK" održan je sinoć u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u organizaciji Sportskog saveza ZDK i NIPD "Naša riječ" Zenica, a pod generalnim pokroviteljstvom Vlade ZDK.

Priznanja Amelu Tuki i sestri Elvedine Muzaferije, koja se nalazi na pripremama izvan BiH, uručio je premijer ZDK Mirza Ganić koji je u svom obraćanju istakao da je ponosan što Zeničko-dobojski kanton ima sve više vrhunskih i perspektivnih sportista u svim sportovima koji našu domovinu Bosnu i Hercegovinu ponosno predstavljaju na sportskim terenima širom svijeta.

- Oni imaju nadu u srcu i snove u glavi, a Vlada Zeničko-dobojskog kantona čini sve da im bude dobar oslonac i da imaju finansijsku podršku. Ukupna izdvajanja za sport iz kantonalnog budžeta prelaze milion maraka, podržavamo aktivnosti klubova i učešće na takmičenjima, uključujući i invalidni sport, plaćamo kotizacije i registracije klubova, stipendiramo perspektivne sportiste. To nije sprint nego trčanje na duge staze - rekao je Ganić.

Dodao je da je opredjeljenje Vlade ZDK da povećava izdvajanja za sport i gradi infrastrukturu kao temelj za vrhunske rezultate, ali i da animira omladinu da se bavi sportom.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić čestitao je dobitnicima priznanja u svim kategorijama, istakavši da u finansiranju sporta moraju da učestvuju institucije na svim nivoima, jer "sport nije samo puka tjelovježba, nego sadrži i socijalnu dimenziju, bitan je temelj samozdravlja i ima odgojno-obrazovnu komponentu".

Najavio je da će ove godine biti doneseni novi zakon o sportu i strategija razvoja sporta ZDK za period 2020.-2024. godina, saopćeno je iz Press-službe ZDK. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo