Bosna i Hercegovina     | 05.03.2020. 18:29 |

Predsjedništvo BiH - Dodik razgovarao sa ambasadorom Turske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarao je u Istočnom Sarajevu sa ambasadorom Republike Turske u BiH Haldunom Koçem 'o novonastaloj situaciji u BiH nakon odluke Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu, za koju je rekao da je neprihvatljiva za srpske predstavnike u BiH'.

- Dodik je naglasio da Ustavni sud BiH, kad je riječ o poljoprivrednom zemljištu, treba da stavi u istu ravan Republiku Srpsku, kao i Federaciju BiH i Brčko distrikt BiH. Naglasio je da će srpski predstavnici u organima BiH biti prisutni, ali da neće glasati kad se bude odlučivalo sve dok se pitanje u vezi s odlukom Ustavnog suda BiH ne riješi - navodi se u saopćenju.

- Predložili smo Nacrt zakona o Ustavnom sudu koji treba da ide u redovnu proceduru, čijim usvajanjem može da se riješi ova kriza. Mi, kao što vidite, ne bježimo od dijaloga i načina da se riješe mnoga pitanja - istaknuo je član Predsjedništva BiH Dodik. Dodao je da 'situacija u ovom momentu nije nimalo obećavajuća'.

Dodik je zahvalio Republici Turskoj i njenom predsjedniku Reçepu Tayyipu Erdoğanu za odlučnost da budu nastavljene aktivnosti BiH i Turske na započetim projektima koji ne treba da budu dovedeni u pitanje zbog novonastale situacije u BiH.

Turski ambasador informirao je Dodika o problemima u vezi s migrantima, 'naglašavajući da je taj problem velikim dijelom izazvan licemjernom i dvoličnom politikom Evropske unije'.

- Turska nema strpljenja za dvoličnost EU - istaknuo je ambasador Koç, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Turske vlasti uhapsile desetine osumnjičenih za veze s grupom 'Islamska država'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo