Svijet     | 05.03.2020. 16:27 |

Barnier upozorio na "ozbiljne razlike" u pregovorima s Britanijom

FENA Internet

BRUXELLES, 5. marta (FENA) – Šef pregovaračkog tima EU u razgovorima o trgovinskim vezama s nekadašnjom članicom bloka Britanijom upozorio je u četvrtak na „ozbiljne razlike“ između dvije strane nakon zaključenja prvog kruga pregovora.

Govoreći na konferenciji za novinare u Bruxellesu, Michel Barnier je istaknuo četiri polja nesuglasica. Ona su povezana s takozvanim ravnopravnim uvjetima, vladavinom, pravosudnom saradnjom i ribolovom.

-  Naše razlike nisu iznenađujuće. Posebno nakon samo jednog kruga pregovora. Neke su, međutim, veoma, veoma komplicirane – izjavio je Barnier

Britanija je napustila EU  31. januara, kao prva zemlja koja je to ikada učinila. Razgovori u ovoj sedmici imaju za cilj da pokrenu proces u cilju osiguranja novih trgovinskih, ribolovnih i drugih veza s najvećim svjetskim trgovinskim blokom.

Očekuje se da se timovi sastaju svake dvije do tri sedmice, krećući se između Bruxellesa i Londona. Pet ili šest rundi pregovora trebalo bi se održati do kraja juna.

Na osnovu sporazuma o razlazu potpisanog u prošloj godini, Britanija mora odlučiti do 30. juna da li želi da produži prijelazni period koji ima za cilj ublažiti njeno napuštanje bloka, čija je članica bila 47 godina.

 Barnier je kazao da su promjene koje će doći na kraju prijelaznog perioda „potcijenjene“ i upozorio da neće biti „uobičajenog poslovanja“ kada novi carinski aranžmani, naprimjer, stupe na snagu.

Tokom prijelaznog perioda, Britanija ostaje u ekonomskoj orbiti EU, uključujući jedinstveno tržište roba i usluga, čak i pored činjenice što je napustila političke institucije bloka, prenosi Associaated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Britanski poslanici danas glasaju o zabrani prodaje cigareta 15-godišnjacima

Britanija sankcionirala kompanije koje finansijski podržavaju zaraćene strane u Sudanu

Britanski parlament u ovoj sedmici usvaja sporni Sunakov zakon o deportaciji azilanata u Ruandu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana