Sport     | 05.03.2020. 15:39 |

Započela ugradnja čitača karata na stadionu na Koševu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - Na stadionu "Asim Ferhatović Hase" na Koševu u prisustvu predstavnika Općine Centar, Nogometnog saveza BiH, Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“, koja upravlja ovim stadionom, te Fudbalskog kluba Sarajevo, počelo je postavljanje opreme za kontrolu pristupa gledalaca na stadion (sa čitačima i barijerama). Projekat u vrijednosti od 385.975 konvertibilnih maraka finansiraju zajedničkim sredstvima Općina Centar i Nogometni savez BiH.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je Odlukom izvršnog odbora iz UEFA fonda Lige nacija obezbijedio 100.000 eura za tu namjenu, a Općina Centar je u budžetu za ovu namjenu obezbijedila 200.000 KM.

– Od prošle godine je, uz veliku pomoć Općine Centar, Ministarstva kulture i sporta KS i sada Nogometnog saveza BiH, krenula rekonstrukcija, odnosno modernizacija stadiona i dosta toga je urađeno do danas. Elektronski čitači su jedan od uslova da ovaj stadion uđe u treću kategoriju. U narednoj fazi namjeravamo raditi na zamjeni trave i ugradnji grijača, te moramo završiti uređenje radne zone za medije, radne zone za fotoreportere, formiranje mix zone, te smo odredili i prostoriju za ugradnju VAR tehnologije. Danas sam jako sretan, jer ćemo sa završetkom radova ugraditi elektronske brojače na svim ulazima u stadion na Koševu, čime će biti puno lakši ulazak na stadion - objasnio je Muhamed Alaim, rukovodilac sportskih objekata JU "Centar za sport i rekreaciju".

U skladu sa zahtjevima i instrukcijama UEFA-e na stadionu je potrebno instalirati opremu za elektronsku kontrolu pristupa ulazima, servere za štampu i kontrolu karata, izvršiti montažu mehaničkih brojača za prolaz, te brojanje karata i posjetilaca na svim ulazima na stadion. Proceduru javnih nabavki odabira izvođača radova je u ime NSBiH BiH proveo Muhamed Agić, koji je objasnio o kakvoj opremi se radi.

– Jedan od uslova koje propisuje FIFA i UEFA jeste da imate u svakom trenutku pokazatelje koliko je gledalaca prisutno na tribinama stadiona. Ovi brojčanici predstavljaju najsavremeniju tehnologiju koja se ugrađuje u sve velike stadione širom Evrope. Oni imaju  propusnost od 30-40 osoba u minuti odnosno od 900 do 1200 ljudi za 40 minuta do jednog sata, što je standard za ovakav tip stadiona - izjavio je Agić.  

Kao izvođač navedenih radova je, na provedenoj proceduru javne nabavke, odabrana firma Klaus Lehmann GmbH d.o.o. Gračanica, sa čijom predstavnicom Dženanom Hamzić-Alić je načelnik Ajnadžić prošle sedmice potpisao ugovor o postavljanju ove opreme na stadion.

– Danas smo imali prvi sastanak sa predstavnicima NSBiH i Općine Centar i usaglasili smo sve neophodne korake za daljnju dinamiku radova za šta imamo rok od 60 dana. Naša je obaveza da ugradimo brojače na 27 kapija na ulazu u stadion i ovdje se radi o najsavremenijoj tehnologiji sa softverskom kontrolom i nadzorom, tako da će biti moguća i online kupovina karata i ovo je tehnologija koja je implementirana na svim svjetskim stadionima, a najviše u Njemačkoj - kazala je Hamzić - Alić.

Paralelno sa modernizacijom stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu Općinsko vijeće Centar je na prijedlog načelnika Ajnadžića usvojilo Odluku o izmjenama i dopunama Regulacionog plana "Zetra“ - zona sporta i rekreacije, što je preduslov za raspisivanje međunarodnog kvalifikacijskog poziva za izbor najpovoljnijeg partnera za modernizaciju i stadiona Koševo i cijelog sportskog kompleksa lokaliteta Koševo, saopćeno je iz Općine Centar.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Delegacije NS BiH i Općine Centar razgovale o lokaciji za izgradnju nacionalnog stadiona

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta