Bosna i Hercegovina     | 05.03.2020. 12:38 |

Svečano otkriven mural u Bosanskoj kući u Birminghamu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - U Bosanskoj kući u Birminghamu svečano je otkriven mural kao rezultat suradnje Bosnia UK Networka i Celebrating Sanctuary organizacije, saopćio je Bosna UN Network.

Mural su svečano otkrili gradonačelnik Birminghama Mohammed Azim, osnivač britanske fondacije Remembering Srebrenica (Sjećanje na Srebrenicu) Azmi Waqar, ambasador BiH u Velikoj Britaniji Vanja Filipović i predsjednik Bosnia UK Networka Zaim Pašić.

Mural je naslikao umjetnik David Thomas Barry uz pomoć umjetnice iz Birminghama Shaheen Ahmed koja je nakon radionice s učenicima bh. dopunske škole Birmingam dobila ideju i inspiraciju za mural.

Zajedničkim snagama su osmislili nacrt te ga je David njegovim talentom uspio 'oživjeti'. Širina murala je šest metara a visina tri metra, saopćeno je.

- Mural je proslava bosanskohercegovačkog identiteta i namijenjen je obogaćivanju prostora svojim bogatstvom boja, zvucima plesa, pjesme i smijeha, koje sam doživio u Bosanskoj kući - kazao je između ostalog umjetnik. Za uzorak su mu inspiracija bile i slike sarajevskih ćilima te dućana s tepisima. 

Dva dvorca, Srebrenik Kula i Stari dvorac Ključ, pozadina su murala. Dvorac blizu grada Srebrenik, na muralu oslikan žutom bojom, bio je rodni grad prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića. Dvorac obojen plavim, po umjetnikovom objašnjenju, završio je eru srednjovjekovne bosanske države predajom kralja Stjepana Tomaševića. 

Iznad vrata su slike sa stećaka, monumentalnih srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika iz Bosne i Hercegovine. 

Dvorci su obojeni bojama bosanskohercegovačke zastave, a zvijezde zastave su zamijenjene Cvijetom Srebrenice.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Aida Ćorović pravomoćno osuđena zbog gađanja murala Ratka Mladića jajima

Priopćenje za javnost Općinskog odbora SDA Stolac

Oslikava se mural s likovima životinja i biljaka Duvanjskoga kraja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta