Bosna i Hercegovina     | 04.03.2020. 17:02 |

Osam obitelji socijalne kategorije dobilo ključeve novog stana u Brčkom

FENA Saopćenje

BRČKO, 4. ožujka (FENA) - Osam obitelji povratnika i raseljenih osoba u srijedu je dobilo ključeve stanova u novoizgrađenoj zgradi u Brčko distriktu BiH. 

 Ceremoniju uručenja organiziralo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u suradnji s Odjelom za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja i Uredom gradonačelnika Brčko distrikta BiH, u okviru Regionalnog stambenog programa u BiH (RSP).

 Gradonačelnik Distrikta Siniša Milić nakon urečenih ključeva obiteljima kazao je kako je ovo veliki dan za korisnike stanova, ali i Brčko distrikt BiH.

"Svi oni imaju svoje priče i to su sve posljedice tragičnih ratnih dešavanja na prostorima BiH. Mi smo nedavno potpisali ugovore s trinaest obitelji koje će putem rekonstrukcije izgradnje individualnih stambenih objekata riješiti svoj problem, a i prethodno smo imali sličan projekt gdje smo dodijelili ključeve za osam obitelji. Nama ostaje problem CEP 2, zatvaranje kolektivnih centara, i nadam se da ćemo i tu napraviti određene pomake i da ćemo biti u prilici da kažemo da je taj problem riješen na prostoru Distrikta", kazao je Milić.

Predstojnik Odjela za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja Petar Vrhovac kazao je kako su stanovi veličine od 47 do 73 četvornih metara i kako će stanari plaćati jednu konvertibilnu marku po kvadraturi.

Istaknuo je kako je Distrikt uložio svoja sredstva u izgradnji spomenute zgrade kao što su plac, građevinska dozvola, komunalne usluge i durgo.

Ceremoniji je prisustvovao i voditelj Kabineta zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice Šefik Hafizović, koji je istaknuo kako je ovo druga zgrada u Brčkom u realizaciji RSP-a.

 "Ovo je druga po redu zgrada u Brčkom u realizaciji Regionalnog stambenog programa u vrijednosti oko 465.000 maraka.  Kada je u pitanju Regionalni stambeni program, koji se realizira na prostoru BiH, ukupan iznos je 75 milijuna eura. Mi smo 1.500 stambenih jedinica diljem BiH završili i planirano je još 1.700 koje se trebaju realizirati od 2020. do 2022. godine", kazao je Hafizović.

 

Inače, za financiranje stambenih projekata i potporu u provedbi programa donatori RSP-a su do sada izdvojili 287 milijuna eura, od čega se 64,5 milijuna eura odnosi na projekte u BiH.

Europska unija najveći je donator s udjelom od 234 milijuna eura, nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države s 24 milijuna eura, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska kao i nekoliko ostalih zemalja. Snažnu potporu programu daju Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB), koja upravlja donatorskim fondom i pruža potporu partnerskim zemljama u provedbi programa i praćenju njegovog napretka, kao i u osiguravanju vidljivosti programa, priopćila je Vlada Brčko distrikta BiH.

BiH je za vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije Republike Srpske te Odjelu za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH, navodi se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'