Bosna i Hercegovina     | 04.03.2020. 15:54 |

Predstavljena online mapa neobilježenih mjesta stradanja u ratu u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Web-stranica koja dokumentuje neobilježena mjesta stradanja u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini i ukazuje na potrebu obilježavanja takvih mjesta predstavljena je danas.

Aktivnosti i web-stranicu predstavili su na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Mirovna inicijativa “Obilježavanje neobilježenih mjesta stradanja” (ONMS) i Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd, uz razgovor o aktuelnoj kulturi sjećanja u Bosni i Hercegovini. 

Aktivnost na obilježavanju takvih mjesta je mirovna inicijativa koja od 2015. godine nastoji da obilježi neobilježena mjesta stradanja u Bosni i Hercegovini. U pet godina djelovanja, aktivisti su posjetili, dokumentirali i obilježili 81 mjesto stradanja u BiH iz perioda rata 1992-1995.  

Nakon višegodišnjih aktivnosti obilježavanja mjesta stradanja u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, ukazala se potreba za izradom web-stranice koja bi pregledno i jednostavno  prezentirala dosad obilježena mjesta te bi mogla poslužiti kao svojevrsni alat za sve one koji se aktivno bave kulturom sjećanja, bilo kao aktivisti, novinari ili akademski istraživači.

Web stranica https://onms.nenasilje.org/ dokumentuje do sada obilježena mjesta stradanja, daje kratke informacije o tim mjestima, fotografije mjesta nastale tokom akcije obilježavanja te mapu s ucrtanim tačnim lokacijama neobilježenih mjesta.

- Kada smo krenuli da obilježimo neka od neobilježenih mjesta stradanja, namjera nam je bila da ta mjesta detabuiziramo i da potaknemo ljude koji danas žive u tim mjestima da ih na prikladan način obilježe. Od početka smo komunicirali sa različitim akterima, od udruženja žrtava, lokalnih vlasti, do običnih građana koji su nam se javljali s informacijama o lokacijama stradanja, dosad neobilježenim. S obzirom na broj takvih mjesta u BiH, javila se potreba da dosad obilježena mjesta stradanja prezentiramo na  pregledan i lako dostupan način - kazala je Tamara Zrnović iz Centra za nenasilnu akciju.

Obilježavanjem neobilježenih mjesta stradanja mirovni aktivisti žele ukazati na postojanje tabuiziranih, zaboravljenih i prešućenih mjesta stradanja i patnje u našim zajednicama. Mnoga od tih mjesta (domovi kulture, škole, tvorničke hale, fudbalski stadioni, policijske stanice, hoteli itd.) bila su mjesta zatočenja ili ubistava, a danas su, nakon ratnih razaranja, uglavnom obnovljena i vraćene su prvobitne funkcije. 

- Jedan od ciljeva ove akcije, pa i same web-stranice, jeste i osvještavanje ljudi u lokalnim zajednicama ukazujući im da postoje mjesta  stradanja koja su najčešće simbol patnje ‘onih drugih’ i prepuštena su zaboravu, čak i negiranju, iako postoje i sudski procesi i činjenice koje su u njima navedene kao nesumnjive. Činjenjem tih mjesta vidljivim i upoznavanjem s događajima, ta mjesta neće biti prepuštena zaboravu - rekao je Dalmir Mišković, član tima ONMS i mirovni aktivista iz Livna.

Lamija Grebo, novinarka BIRN-a, ukazala je na značaj izvještavanja medija o ovakvim temama i na potrebu saradnje između aktivista i medija kako bi o ovakvim inicijativama bilo upoznato što više ljudi.

- Mislim da je o ovakvim stvarima vrlo bitno govoriti na ovakav način, na jedan inkluzivan način. Bitno je da se određena mjesta obilježe; čak i ako se neke lokacije ne mogu iz bilo kojih razloga obilježiti, bitno je da se u javnosti govori o tome. Za nadati se da će to potaknuti ljude da istraže šta se dešavalo u njihovim mjestima, da saznaju o stradanju 'drugih' - kazala je Grebo.                                                                                    

 

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zahtjev za elektronsku zdravstvenu iskaznicu u HNŽ-u i putem weba

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!