Bosna i Hercegovina     | 04.03.2020. 14:54 |

Brojne olakšice poslodavcima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom - radionica

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 4. ožujka (FENA) - Predstavnici Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH održali su u srijedu u Tomislavgradu radionicu na temu "Zapošljavanje osoba s invaliditetom - koristi i obveze poslodavaca", u organizaciji Udruge roditelja djece s posebnim potrebama "Nada" iz Tomislavgrada.

 "Cilj je radionce osobama s invaliditetom i potencijalnim budućim korisnicima, poslodavcima i roditeljima, objasniti na koji način mogu ostvariti prava putem Fonda, kako aplicirati na projekte, što Fond nudi kvalitetom u domeni zapošljavanja i osposobljavanja", kazala je Feni rukovoditeljica Odjela za podršku i koordinaciju s pravnim subjektima Fonda Nejra Šabić.

 Posebno je istaknula poslodavca kada je u pitanju zapošljavanje osoba s invaliditetom te kakve olakšice dobiva ukoliko to učini.

 "Poslodavac ima pravo na novčani stimulans kojeg dodjeljuje Fond za novo zapošljavanje jedne ili više osoba s invaliditetom čiji je stupanj invaliditeta 60 posto ili više", kazala je Šabić. 

 Sredstva novčanog stimulansa su, dodala je, jednokratna materijalna davanja kojima mogu pokriti troškove prilagođavanja radnom mjestu i uvjetima rada, kupovini opreme, pribora, poslovnog prostora i slično.

 "Iznos novčanog stimulansa koji može biti dodijeljen za zapošljavanje ili samozapošljavanje osobe s invaliditetom po javnom pozivu okvirno se kreće u rasponu od 7 do 15 tisuća maraka, ovisno o stupnju invaliditeta i razdoblju na koji se zapošljava osoba", navela je Šabić.

 Napomenula je da ukoliko zaposli invalidnu osobu poslodavac ima pravo na poreske i carinske olakšice te da je, ukoliko na svakog 16-og radnika zapošljava jednu osobu s invaliditetom, oslobođen plaćanja posebnog doprinosa za zapošljavanje osoba s invaliditetom u iznosu od 25 posto od prosječne plaće u Federaciji BiH.

 "Poslodavac koji zapošljava manje od šesnaest radnika, a ima zaposlenu barem jednu osobu s invaliditetom, oslobođen je obveze uplate posebno doprinosa u visini od 0,5 posto od iznosa isplaćene mjesečne bruto plaće svih zaposlenih", ustvrdila je Šabić.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Izabrani najbolji sportaši i sportašice Tomislavgrada

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Upriličen prikaz korizmene baštine Imotske krajine „Sine Božji budi faljen“

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom