Bosna i Hercegovina     | 04.03.2020. 14:05 |

Dodijeljeni certifikati ovlaštenim predavačima iz oblasti javnih nabavki

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Svečana dodjela certifikata ovlaštenim predavačima iz oblasti javnih nabavki održana je danas u Sarajevu, u organizaciji Agencije za javne nabavke BiH.

Ukupno 66 predavača certificirano je u okviru IPA II projekta "Jačanje sistema javnih nabavki u BiH".

Direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin je kazao da je projekat finansiran od Evropske unije, te da se radi o IPA projektu koji će trajati dvije i po godine.

- Planirano je i već je prošlo obuku više od 200 ovlaštenih trenera - kazao je Salčin, dodajući da je test faze prošla 61 osoba, tako da imaju 61 novog trenera iz oblasti javnih nabavki.  

Drugi dio projekta je obuka službenika za javne nabavke, a Salčin pojašnjava da je podzakonskim aktima definirano da svaka institucija, svaki ugovorni organ na bilo kom nivou u državi mora da ima službenika za javne nabavke.

- Tamo gdje je budžet do pet miliona KM mora da ima jednog, a ako je budžet viši od pet miliona KM mora imati dva i više - pojasnio je Salčin.

Po njegovim riječima, rade se petodnevne obuke službenika za javne nabavke, nakon čega oni polažu ispit za službenika za javne nabavke.

Salčin ističe da je glavni cilj profesionalizacija u javnim nabavkama, dodajući da to "donosi znanje koje donosi smanjenje broja grešaka, žalbi, nezakonitosti...".

Napomenuo je da je projekat finansirala Delegacija Evropske unije u iznosu od dva miliona eura, a planirano je da se uradi više od 80 obuka u toku dvije godine.

Šef Sektora za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u BiH Nicolas Bizel je kazao da javne nabavke predstavljaju jedan veliki procenat bruto nacionalnog dohotka svake zemlje, "tako da to zaista može biti jedna velika šansa, ali istovremeno i prijetnja ukoliko se javne nabavke ne obavljaju na adekvatan način".

- Veoma je važno da pravila u oblasti javnih nabavki budu jasna, transparentna i efikasna. Evropska unija ima direktivu u kojoj su sadržana ova pravila, a cilj ovog projekta je da ista pravila, odnosno isto zakonodavstvo koje se već primjenjuje u EU, bude primijenjeno i u BiH u oblasti javnih nabavki - istaknuo je Bizel.

Po njegovim riječima, jedan dio ovog projekta je da se napravi usaglašavanje zakonodavstva BiH sa standardima Evropske unije, a drugi dio projekta je da se stvore i educiraju oni profesionalci koji će ovaj posao da obavljaju na najprofesionalniji, najkvalitetniji način.

- Tako da je drugi dio ovog projekta profesionalizacija stručnjaka u oblasti javnih nabavki, koji će obavljati javne nabavke unutar privrede i poslovnih aktivnosti BiH - pojasnio je Bizel.

Napomenuo je da je danas organizirana svečanost dodjele certifikata za stručnjake koji će biti osposobljeni da i sami vrše edukaciju u oblasti javnih nabavki.  

- Ukoliko nemate profesionalce u oblasti javnih nabavki, onda se svakako suočavate sa korupcijom. Zato je i jedan od ciljeva ovog projekta da se educiraju i razviju profesionalci koji će biti u stanju da rade posao javnih nabavki, a da se istovremeno bore protiv korupcije - kazao je Bizel.    

Čelni ekspert u implementaciji IPA II projekta "Jačanje sistema javnih nabavki u BiH" Nikos Manolopoulos je kazao da je profesionalizacija i obuka stručnjaka iz oblasti javnih nabavki srž i središte ovog projeka.     

Po njegovim riječima, to je projekat u vrijednost od oko dva miliona eura, koji će trajati 30 mjeseci.

- Cilj je da se obuči i profesionalizuje oko dvije hiljade stručnjaka iz oblasti javnih nabavki u svim organima vlasti, koji će sudjelovati u javnim nabavkama u cijeloj BiH. BiH trenutno ima veoma dobar i efikasan sistem javnih nabavki, ali bez da se obuče stručnjaci koji će to raditi, takav sistem ne može zaista biti efikasan - zaključio je Manolopoulos.      

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta