Ekonomija     | 04.03.2020. 12:01 |

HIK SM iz Sanskog Mosta među najboljim stranim investicijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Na manifestaciji “Izbor najznačajnijeg stranog investitora za 2019. godinu” koju je organizirala Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), kompanija HIK SM iz Sanskog Mosta je dobila priznanje za jednu od 10 najznačajnijih stranih investicija u Bosni i Hercegovini u 2019. godini.

To priznanje je posebno značajno zbog činjenice da je do pomenute investicije došlo zahvaljujući radnicima iz Sanskog Mosta koji su zaposleni u kompaniji “HIK GmbH” u Njemačkoj. Tako je ova kompanija postala primjerom uloge dijaspore u pokretanju inicijative i povezivanja BiH sa stranim investitorima. HIK SM je podržan kroz grant programa USAID projekta “Diaspora Invest”, a investicija ove kompanije u prošloj godini je premašila 3,5 miliona KM.

Armin Alijagić iz Biznis centra bh. dijaspore, kancelarije koja pruža usluge i pomaže potencijalne investitore, naveo je da se kompanija HIK SM Sanski Most bavi proizvodnjom električnih kablova i ostale opreme koju koriste proizvođači električnih uređaja.

- Ukupna investicija ove kompanije iznosi 4,5 miliona KM, a u prošloj godini investicija je premašila 3,5 miliona KM. Sanski Most je već prepoznatljiv po ulozi bh. dijaspore u ekonomskom razvoju, ali je ovo svakako premašilo sva očekivanja lokalne zajednice - dodao je Alijagić.  

Upravo je Biznis centar bh. dijaspore, zajedno sa USAID Projektom “Diaspora Invest”, u ranoj fazi razvoja prepoznao kompaniju HIK SM, te joj pružio tehničku podršku kroz realizaciju treninga i usavršavanja radnika. Kasnije je kompanija HIK SM izabrana i kao jedna od uspješnih aplikanata za grant sredstava pri ovom USAID-ovom projektu.

 - Upravo je otvoren i novi poziv za dodjelu sredstava kroz ovaj program, te se svakako sve više širi ta mreža investicija pokrenutih od bh. dijaspore, kako njihovim direktnim ulaganjima, tako i kroz inicijativu dijaspore. Potrebno je da je kompanija mlađa od tri godine, te da im je suvlasnik član bh. dijaspore, sa najmanje 25 posto udjela ili da kompanija ima dokazivu poslovnu vezu sa bh. dijasporom, kroz neki oblik partnerstva ili inicijative, na sličan način kao što je to bilo upravo na ovom primjeru kompanije HIK. Poziv je otvoren do 31. marta ove  godine - dodao je Alijagić, saopćeno je iz USAID Diaspora Invest Activity.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kubatlija razgovarao s predsjednicom Al Falah Group iz Abu Dabija o mogućnostima ulaganja

Kubatlija i Kuzma razgovarali o unapređenju ekonomske saradnje BiH i Latvije

Kubatlija: Velika utrka zemalja u razvoju za privlačenjem stranih investitora

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom