Svijet     | 04.03.2020. 10:58 |

Talibani ubili 20 afganistanskih vojnika i policajaca

FENA Internet

KUNDUZ, 4. marta (FENA) - Talibanski militanti ubili su najmanje 20 afganistanskih vojnika i policajaca u nizu napada tokom noći, saopćili su u srijedu vladini zvaničnici za AFP, satima nakon što je američki predsjednik Donald Trump izjavio da je imao „veoma ugodno ćaskanje“ s njihovim političkim čelnikom.

Militanti su intenzivirali nasilje protiv afganistanskih snaga sigurnosti u posljednjim danima, okončavajući djelimično primirje koje je stupilo na snagu nakon potpisivanja istorijskog sporazuma između SAD-a i talibana u subotu u Dohi o povlačenju američkih vojnika.

- Talibanski borci sinoć su napali barem tri vojna položaja u oblasti Imam Sahib u Kunduzu i ubili su najmanje 10 vojnika i četvoricu policajaca - izjavio je Safiullah Amiri, član pokrajinskog vijeća.

Zvaničnik ministarstva odbrane koji je govorio za AFP pod uslovom da ostane anoniman potvrdio je broj poginulih, dok je pokrajinski policijski portparol Hejratullah Akbari potvrdio žrtve među policajcima.

Pobunjenici su također napali policajce u centralnoj pokrajini Uruzgan u utorak navečer, dok je portparol pokrajinskog guvernera Zergai Ebadi izjavio za AFP da su „nažalost šestorica policajaca ubijena i nekolicina ih je ranjena“.

Nasilje je bacilo sjenu na krhki afganistanski mirovni proces, dok se pobunjenici prepiru s vlastima u Kabulu oko razmjene zatvorenika uoči razgovora koji bi trebali početi 10. marta.

Trump je jučer izjavio novinarima u Washingtonu da ima „veoma dobre odnose“ s talibanskim političkim čelnikom, mulom Baradarom, dok su dvojica čelnika telefonski razgovarali 35 minuta, navode pobunjenici.

- Moji odnosi s mulom veoma su dobri. Danas smo imali veoma dugačak razgovor, i oni također žele da prekinu s nasiljem - kazao je.

Trump je nazvao sporazum u Dohi načinom okončanja krvavog 18-godišnjeg američkog vojnog prisustva u Afganistanu u pravo vrijeme za njegove pokušaje na reizboru za američkog predsjednika.

Na osnovu odredbi sporazuma, američke i ostale strane snage napustit će Afganistan u roku od 14 mjeseci, uz talibanske sigurnosne garancije i obećanje pobunjenika da će održati razgovore s nacionalnom vladom u Kabulu.

Sporazum također uključuje obavezivanje na razmjenu 5.000 talibanskih zatvorenika koje drže afganistanske vladine snage u zamjenu za 1.000 zarobljenika – nešto što militanti navode kao preduslov za razgovore, ali što je predsjednik Ashraf Ghani odbio prije početka pregovora.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

UN - U nasilju bandi na Haitiju u ovoj godini više od 1.500 ubijenih

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 32.552

Izraelski vojnici ubili trojicu Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!