Regija     | 03.03.2020. 17:03 |

Delegacija PSBiH na Međuparlamentarnoj konferenciji u Zagrebu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. marta (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH Obren Petrović učestvuju u radu Međuparlamentarne konferencije o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i Zajedničkoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici Evropske unije (EU), koja je danas počela u Zagrebu.

Međuparlamentarna konferencija, koja se održava u okviru parlamentarne dimenzije hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU, okupila je parlamentarce iz nacionalnih parlamenata država članica EU i Evropskog parlamenta, kao i parlamentarce evropskih država članica NATO-a, te država kandidatkinja za članstvo u EU.

Konferenciju su otvorili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, te predsjednici Odbora za vanjsku politiku i Odbora za obranu Hrvatskog sabora Miro Kovač i Igor Dragovan. Uvodna obraćanja imali su i predsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta David McAllister, te ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

U okviru rasprave o proširenju EU, učesnici Konferencije izrazili su interes za aktuelnu situaciju u BiH. Interesirala ih je aktuelna politička situacija, aktivnosti u pripremi Izbornog zakona BiH, stanje jednakopravnosti i poštovanje ustavne konstitutivnosti naroda u BiH. S tim u vezi, ocijenjeno je da bi unutrašnji dijalog, na osnovu međusobnog uvažavanja, ubrzao put BiH ka EU, što bi, kako je rečeno, bila dobra poruka iz Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Tokom uvodnih izlaganja i prijepodnevne rasprave posebno je naglašena potreba veće vidljivosti i uloge nacionalnih parlamenata, dalje izgradnje EU i Evrope kao prostora za slobodno i bezbrižno življenje. Naglašeno je da nastavak politike proširenja potvrđuje vjerodostojnost EU, te je snažno podržan proces otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Izražena je zabrinutost aktuelnim stanjem u Siriji i Libiji, a učesnike Konferencije brine i novi talas izbjeglica koji se približava granicama Evrope, o čemu se posebno razgovaralo. Zaključeno je da stanje na granici Grčke traži koordiniran odgovor država članica EU.

Članovi delegacije PSBiH, zajedno sa delegacijom Sobranja Sjeverne Makedonije, prisustvovali su i neformalnom sastanku, tokom kojeg su razgovarali sa predsjednikom Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Davidom McAllisterom i članicom Evropskog parlamenta Željanom Zovko - navodi se u saopćenju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH sastali se sa specijalnim izvjestiocem UN-a

Data saglasnost za ratifikaciju sporazuma o učešću BiH u programu 'Građani, jednakost i prava'

Na sjednici Nezavisnog odbora PSBiH o aktivnostima SIPA-e

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'