Svijet     | 03.03.2020. 16:26 |

Plenković: Svi smo solidarni s Grčkom

FENA Agencije

ATENA, 3. ožujka (FENA) - Europska unija i sve članice pojedinačno podržavaju i solidarne su s Grčkom, zemljom suočenoj s valom ilegalnih migracija, izjavio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković u Kastaniesu blizu grčko-turske granice.

 Plenković, predsjedavajući Vijećem EU, zajedno s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom, predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem obišao je grčko-tursku kopnenu granicu u utorak.

 Ondje su stigli kako bi podržali Grčku s obzirom na napore koje poduzima u zaštiti svoje, ujedno i vanjske granice EU-a sprečavajući nezakonite migracije.

 "Poslali smo poruku da će EU i sve članice podržati i biti solidarne s Grčkom", kazao je. 

 Europski čelnici helikopterom su nadlijetali granično područje kako bi vidjeli stanje na terenu. S njima je bio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji će sutra predsjedati izvanrednim sastankom ministara unutarnjih poslova EU-a na tu temu.

 Grčka vojska, policija i premijer Micotakis izvijestili su ih o tome što se sve čini u zaštiti granice.

 "Važno je da Grčka sa svojim sigurnosnim snagama spriječi eventualni novi val nezakonitih migracija", rekao je Plenković koji je s kolegama i pješice obišao barikade grčke policije.

 Kazao je da Grčkoj slijedi potpora Frontexa i posebnog tima za brze intervencije na granici, ali i odgovarajuća financijska sredstva za to.

 Plenković je ustvrdio da je situacija slična onoj 2015. i 2016., ali s jednom ključnom razlikom. "Ova grčka vlada za razliku od bivše vlade drži svoju granicu i kontrolira je", kazao je Plenković.

 U Grčkoj je sada na vlasti konzervativna Nova demokracija, članica Europske pučke stranke kojoj pripada i HDZ, a u vrijeme migrantske krize za grčkim kormilom bio je ljevičar Aleksis Cipras. 

 "Smatram nakon današnjeg brifinga da će premijer Micotakis i grčke vlasti čuvati svoju granicu", zaključio je Plenković.

 Vrh EU-a okupio se u Kastaniesu u trenutku kada je Europska unija sve zabrinutija zbog dolaska tisuća migranata na grčku granicu, pošto je Turska objavila da je "otvorila vrata" izbjeglicama nakon smrti desetaka turskih vojnika u zračnim bombardiranjima režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na sjeveru Sirije.

 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da je odbio europsku pomoć vrijednu milijardu eura za prihvat migranata u Turskoj jer EU ne želi "dijeliti teret" s Turskom, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo