Bosna i Hercegovina     | 03.03.2020. 15:17 |

Sredstvima iz Bejtu-l-mala realizirani brojni socijalno-humanitarni projekti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. marta (FENA) -  Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini tokom 2019. godine realizirao je brojne aktivnosti, od dodjela stipendija i pomoći socijalno ugroženim porodicama, do podrške brojnim organizacijama i migrantima, saopćila je Muslimanska informativna novinska agencija - MINA.

- Zasnivajući misiju na promicanju dobra, IZ permanentno izražava brigu i razvija empatiju prema socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Putem Ureda ne pruža se samo pomoć, nego i gradi mreža saradnika i prijatelja koji žele da učestvuju u dobru. Teško je nabrojati sve one do kojih pomoć stiže, kao što su povratnici, socijalno ugroženi, učenici i studenti, stari, bolesni, ostavljeni i zanemareni, porodice s više djece, javne kuhinje, obdaništa itd. -  kazao je rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim Malanović.

Između ostalog, u tekućoj školskoj-akademskoj godini izdvojeno je 400.000 KM za stipendije, dodijeljeno 1.500 jednokratnih pomoći pojedincima i porodicama teškog materijalnog stanja, za pomoć pri izgradnji i obnovi kuća oštećenih u požarima i poplavama, bolesnima za liječenje ili nabavku pomagala osobama s invaliditetom i s posebnim potrebama, podijeljeno je oko 60 tona prerađenog kurbanskog mesa raznim ustanovama.

Za ishranu migranata u BiH izdovojeno je prerađenog kurbanskog mesa u vrijednosti od  50.000 KM, dok je putem MDD "Merhamet" dodijeljen i novačni iznos od 30.000 KM. Centrima za privremeni smještaj migranata u Bihaću darovano je 5.000 bajramskih paketića, a osiguran je i poseban bajramski ručak za migrante. 

Ured provodi i projekte koji olakšavaju rad ustanova u povratničkim mjestima i koji obveseljavaju djecu, te je tako podijeljeno hiljadu bajramskih paketića, 2.014 školskih torbi s priborom, a s projektom “Jedan obrok dnevno“ podržani su vrtići u medžlisima Bijeljina, Odžak, Zvornik i Janja. 

Osim direktne pomoći pojedincima i porodicama u potrebi, Ured je u prošloj godini podržao 45 ustanova i organizacija koje se bave zdravstvenim, socijalnim i humanitarnim radom, među kojima su Savez distrofičara Federacije BiH, Centar za humanitarni rad Hajrat u Novom Pazaru, CROPS u Lukavcu, Udruženje oboljelih paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih invalidnih lica Bijeljina, Humanitarno udruženje "Sreća za sve" Travnik, te druge ustanove kao što su narodne kuhinje, studentski i domovi za stara lica i obdaništa, navodi se u saopštenju MINA-e.

Ured je usmjeren na podršku održivog povratka kroz dodjelu mašina i podršku samostalnih djelatnosti, te je na taj način omogućena nabavka sjemena za sjetvu, plastenika i košnica za pčele, a sve s ciljem da se osnaži socijalno-ekonomska situacija povratnika. 

Qatar Charity, Crveni polumjesec UAE i Islamic Relief samo su neke od humanitarnih organizacija s kojima Ured sarađuje, a u 2019. godini realizirani su brojni zajednički projekti s organizacijama ovog karaktera. Na taj način je osigurano 950 prehrambeno-higijenskih paketa i podijeljene krave za socijalno ugrožene porodice širom BiH. Također, podijeljeni su i plastenici za 78 korisnika na području pet muftijstava u BiH, te organizirana stručna predavanja i specijalistički ljekarski pregledi za žene u Muftijstvu goraždanskom. 

Aktivnosti Ureda se realiziraju sredstvima od zekata i sadekatul-fitra, koja vjernici uplaćuju u Fond Bejtu-l-mal. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Na FIN-u predstavljena Enciklopedije na bosanskom jeziku "Islam kroz hadise"

Predsjednik Diyaneta dr. Ali Erbaš dolazi u posjetu u BiH

Obilježeno 20 godina postojanja Magazina za ženu i porodicu 'Bosanska Sumejja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo