Bosna i Hercegovina     | 03.03.2020. 15:05 |

Podžić sa Sabolićem o aktuelnim temama iz odbrambenog sektora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. marta (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je danas ambasadora Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Sabolića, s kojim je razgovarao o aktuelnim temama iz odbrambenog resora.

Ministar Podžić je iskazao dobrodošlicu i zahvalnost za podršku koju Hrvatska, kao NATO članica i trenutno predsjedavajuća Vijećem EU, pruža BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

Istakao je uspješnu bilateralnu odbrambenu saradnju dviju zemalja, naglasivši da je u 2020. godini planirano 67 aktivnosti i to 28 u BiH i 39 u Hrvatskoj i sve su usmjerene ka podršci na euroatlantskom putu BiH i školovanju pripadnika OSBiH u Hrvatskoj.

Podžić je upoznao ambasadora Sabolića o prioritertima rada MO i OSBiH u narednom periodu, naglasivši kao prioritet realizaciju Programa reformi BiH koji otvara prostor za implementaciju dokumenata Pregled odbrane i Plan modernizacije OSBiH.

Također, ministar Podžić je izrazio očekivanja u pogledu usvajanja budžeta koji bi omogućio veća ulaganja u sektor odbrane.

Sabolić je izrazio zadovoljstvo visokim nivoom i kvalitetom saradnje dviju zemalja u sektoru odbrane, ali i drugim oblastima, te naglasio da Hrvatska podržava BiH na putu ka članstvu u EU i NATO.

Tokom sastanka je bilo govora i o obukama kao najznačajnijem mirnodopskom zadatku svih vojski, učešću u misijama podrške miru, te o predstojećem Zagrebačkom samitu i drugim aktuelnim pitanjima.

Saradnja ministarstava odbrane Bosne i Hercegovinei Repulike Hrvatske ocijenjena je veoma uspješnom.

Sastanku je prisustvovao i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i vojni ataše Hrvatske brigadir Marin Gregorović, saopćeno je iz MOBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'