Bosna i Hercegovina     | 03.03.2020. 10:34 |

Počela sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, imenovanje Vlade na dnevnom redu

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 3. marta (FENA) - Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo trebali bi na današnjoj sjednici imenovati novi saziv Kantonalne vlade nakon što je dosadašnja Vlada smijenjena voljom novouspostavjene skupštinske većine.

Novi saziv Vlade KS trebali bi činiti kadrovi Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF). Budući saziv Vlade trebao bi predvoditi kao zajednički kandidat nove većine Mario Nenadić.

SDA će imati sedam ministara te bi resor pravde i uprave trebala predvoditi Mersa Kustura, novi ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša trebao bi biti Faruk Kapidžić, ministrica komunalne privrede i infrastrukture trebala bi biti Nihada Glamoč, ministar saobraćaja Adi Kalem, ministar finansija Jasmin Halebić, ministar kulture i sporta Kenan Alikadić te ministar za boračka pitanja Hajrudin Grabovica.

SBB će imati tri ministra i to Ismir Jusko trebao bi biti novi ministar unutrašnjih poslova, Anis Krivić ministar obrazovanja, nauke i mladih dok bi na čelu Ministarstva rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica trebaa biti Jasna Agić.

DF će imati dva ministra i to za ministra zdravstva su predložili Rusmira Mesihovića te za ministra privrede Draška Jeličića.

Na početku sjednice Elmedin Konaković (Narod i pravda) tražio je pojašnjenje tvrdeći da su im prijedlozi za ministre dostavljeni prekasno budući da su se promijenili prijedlozi za resor kulture i sporta kao i za boračka pitanja.

Zatražio je pauzu kako bi se zastupnici unutar klubova konsultirali o glasanju za ovakav prijedlog.

Inače na dnevnom redu je i Prijedlog kantonalnog budžeta za 2020. godinu kao i Prijedlog zakona o kažnjavanju govora mržnje.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana