Svijet     | 02.03.2020. 16:35 |

U strahu od koronavirusa Seehofer odbio da se rukuje s Merkel

FENA Internet

BERLIN,  2. marta (FENA) – Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer odbio je u ponedjeljak ponudu kancelarke Angele Merkel da se rukuje s njim, dok je broj slučajeva novog koronavirusa u zemlji porastao na 150, a Berlin je izvijestio o prvom slučaju zaraze.

Kada je Merkel pružene ruke  prišla Seehoferu na sastanku o migraciji u Berlinu, on se nasmiješio i zadržao je ruke pri sebi.

Potom su se oboje nasmijali i Merkel je digla ruke u zrak prije nego što je sjela na svoju stolicu.

Zdravstveni eksperti preporučuju izbjegavanje rukovanja kao način sprečavanja širenja koronavirusa.

U Njemačkoj je trenutno 150 potvrđenih slučajeva zaraze virusom, saopćio je Lothar Weiler iz instituta za kontrolu bolesti Robert Koch u ponedjeljak ujutru – što je rast sa 129 slučajeva prethodnog dana.

Stepen pripravnosti povišen je s „niskog do umjerenog“ na „umjereni“, kazao je Weiler, dok vlasti tvrde da nema potrebe za drastičnim mjerama poput zatvaranja granica kako bi se suzbila epidemija.

Virus se sada prioširio na 10 od 16 njemačkih saveznih država, od kojih je više od polovine slučajeva u državi Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Najmnogoljudnija njemačka država postala je žarište virusa nakon što je zaraženi par prisustvovao karnevalskom slavlju u njoj, zarazivši desetke ljudi.

Njemačka je otkazala desetke velikih dešavanja u pokušaju da suzbije širenje virusa, uključujući turistički sajam ITB u Berlinu u ovoj sedmici.

Ministar zdravstva Jens Spahn istaknuo je danas kako je prerano reći da li će se još javnih dešavanja otkazati, prenosi AFP

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Merkel prima odlikovanje zbog rekodnih 16 godina na čelu Njemačke

Merkel tvrdi da nije imala političke snage za razgovore s Putinom uoči invazije na Ukrajinu

Merkel branila odluke svoje vlade o kupovini ruskog plina

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'