Regija     | 02.03.2020. 14:04 |

Slovenija: Cerar istupio iz stranke koju je osnovao

FENA Agencije

LJUBLJANA, 2. ožujka (FENA) - Slovenski ministar vanjskih poslova na odlasku Miro Cerar objavio je u ponedjeljak da više nije član stranke koju je osnovao, a koju je njegov nasljednik na mjestu predsjednika i trenutni ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek odveo u koaliciju s desnim oporbenim čelnikom Janezom Janšom.

"S današnjim danom izlazim iz Stranke modernog centra (SMC) čiji sam bio osnivač i prvi predsjednik, stranke kojoj sam posvetio šest godina života i u nju uložio svoje ime", kazao je Cerar u izjavi novinarima, čitajući u predvorju parlamenta svoju izjavu o izlasku iz stranke.

"To više nije stranka Mire Cerara niti stranka modernog centra," kazao je Cerar, koji je tako prosvjedovao protiv ulaska te stranke u koaliciju četiriju stranaka koje su se povezale u mješovitu koaliciju kako bi se izbjegli prijevremeni izbori nakon što je dosadašnji premijer Marjan Šarec dao ostavku.

Vodstvo stranke, koja je djelovala u Šarecovoj koaliciji, Cerar je u listopadu prošle godine prepustio ministru gospodarstva Zdravku Počivalšeku, zadržavši mjesto ministra u Šarecovoj vladi i položaj počasnog predsjednika stranke, ali se zadnjih tjedana oštro protivio ulasku stranke u novu koaliciju s Janšom.

"Neću više biti predsjednik stranke koja je ostala bez časti", oštro je u ponedjeljak rekao Cerar novinarima te dodao da zastupnike stranke poziva da prilikom sutrašnje odluke o tome hoće li svoje glasove dati za Janšu kao premijera i za buduću koaliciju s desnicom "misle svojom glavom", prenosi Hina.

Dosadašnji premijer Marijan Šarec dao je krajem siječnja ostavku ocijenivši da njegova manjinska vlada ne može dalje funkcionirati te su od tada vođeni međustranački pregovori s ciljem formiranja nove vladajuće većine. Alternativa tome bilo je održavanje prijevremenih izbora. Čelnik oporbe Janez Janša uspio je sastaviti četveročlanu koaliciju te je dobio mandat za sastav vlade. Njega bi u utorak trebao potvrditi i parlament.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo