Bosna i Hercegovina     | 02.03.2020. 14:03 |

U Chicagu obilježen Dan nezavisnosti BiH, gost akademik Abdulah Sidran

FENA Saopćenje

CHICAGO, 2. marta (FENA) - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine proslavljen je na prestižnom Layola Univerzitetu u Chicagu.

Omladinska grupa organizovala je događaj na kojem su prisustvovali građani BiH koji  žive i rade u Americi, generalni konzul BiH u Chicagu Elvir Resić, te gosti govornici, akademik Abdulah Sidran i bivši komandant 1. Višegradske brigade Ahmet Sejdić.

Na početku programa istaknuta je važnost očuvanja jezika i tradicije, te je predstavljen i novi projekat omladinske grupe pod nazivom "Vote BiH 2020".

Jedna od glavnih tema o kojoj se razgovaralo jeste nedovoljan broj bošnjačkih predstavnika na svim nivoima vlasti u RS-u, a kroz primjere je slikovito prikazano pravo stanje povratnika u manji bh. entitet.

Generalni konzul Resić se obratio prisutnima, prisjetio se dešavanja 90-tih godina, prvih dana nakon referenduma, te tako napravio uvod za bivšeg komandanta Sejdića koji je održao emotivan govor.

Akademik Abdulah Sidran govorio je o skromnosti generala Sejdića, te izrecitovao pjesmu koja je napisana u Veneciji 1993. godine na festivalu, nakon čega se Sidran vratio u Bosnu.

Pred  kraj programa  prisutni u velikoj sali Layola Univerziteta imali su priliku da premijerno pogledaju kratki film pod nazivom "Castels".

Organizatori s su ovom prilikom istakli potrebu da se   bh. zajednicu u Americi aktivira više nego prethodnih godina, te da se registruju i glasaju, kako na Općinskim izborima u BiH, tako i na Predsjedničkim izborima u SAD-u.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Pucnjava u Chicagu u Noći vještica, 14 osoba ranjeno

Osumnjičeni za ubistvo u Chicagu napad planirao sedmicama, legalno kupio više komada vatrenog oružja

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo šest osoba u Chicagu na paradi povodom Dana nezavisnosti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana