Bosna i Hercegovina     | 01.03.2020. 14:50 |

Mušić: BiH je stabilna, ali treba poraditi na unutarnjim odnosima

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 1. ožujka (FENA) – U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u nedjelju, 1. ožujka, u Mostaru je održan svečani prijem pod pokroviteljstvom zastupnika u Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Edina Mušića i predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Šerifa Špage.

Obraćajući se okupljenima iz političkoga, kulturnoga i vjerskoga života, u kongresnoj dvorani zgrade federalnih institucija u Mostaru, zastupnik Edin Mušić je podsjetio kako se u Mostaru već tradicionalno obilježava 1. ožujka, Dan nezavisnosti kao jedan od dva najvažnija datuma države BiH.

-BiH ima svoju tradiciju, to je država koja je stabilna i opečaćena, a ono na čemu treba poraditi jesu unutarnji odnosi. Što prije shvatimo da trebamo biti u funkciji ove države to će i ona biti prosperitetnija za dobrobit svih onih koji u njoj žive– poručio je zastupnik u Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Edin Mušić te svim Bosancima  i Hercegovcima u  domovini i dijaspori čestitao 1. ožujka, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući županijske Skupštine Šerif Špago podsjetio kako je danas 28. godina od referenduma na kojem su građani BiH izišli i odlučili, odnosno, dali legitimitet da BiH u budućnosti bude nezavisna i samostalna država.

-Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine proveden je, uz strogo poštivanje Ustava BiH i međunarodnog prava, zbog čega su sve države svijeta priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu zemlju- istaknuo je Špago i poručio kako je "sada do politika da izgrađuju BiH po mjeri svih njezinih građana".

Prije svečanog prijema, upriličeno je polaganje cvijeća i odana počast poginulim borcima na Šehitlucima u Mostaru.

Podsjećamo, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježava se 1.ožujka. Punoljetni građani tadašnje Savezne Republike Bosne i Hercegovine glasali su o nezavisnosti BiH na referendumu 29. februara i 1. marta 1992. godine.

Na referendum je izašlo 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto. Od tog broja njih 99,7 posto je glasalo za nezavisnost, a 0,3 posto protiv te odluke.

Parlament je 28. veljače 1995. godine donio odluku da se 1. ožujka slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Europska zajednica 6. travnja 1992. godine priznala je BiH kao nezavisnu i suverenu državu.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

Ukrajinski gradonačelnici u BiH uče o poslijeratnoj obnovi gradova (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta