Bosna i Hercegovina     | 29.02.2020. 11:40 |

Salkić čestitao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. februara (FENA) - Potpredsjednik  RS Ramiz Salkić danas je svim građanima Bosne i Hercegovine u domovini i inostranstvu uputio čestitku povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Salkić je podsjetio da je 1. mart jedan od najvažnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji naše domovine, te naglasio da su se građani svih nacionalnosti, na referendumu koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. opredijelili za suverenu i nezavisnu državu u kojoj će svi građani imati jednaka prava.

- Jasan odgovor Bosanaca i Hercegovaca na historijsko referendumsko pitanje okrenuo je novu stranicu u historiji naše domovine. Tadašnja generacija je iznijela veliko historijsko breme, jer je nakon glasanja za nezavisnost, organizovala odbranu domovine od agresora, a nakon okončanja oružane agresije, započela obnovu i izgradnju jedine nam domovine Bosne i Hercegovine - naveo je Salkić.

Dodao je da je obaveza sadašnje i budućih generacija da nastave razvijati ovu zemlju, kako bi postala moderna i prosperitetna zemlja u velikoj evropskoj porodici.

- Ravnopravnost svih građana na cijeloj teritorij, pravedno društvo i snažne državne institucije, moraju biti jedan od temelja izgradnje Bosne i Hercegovine. Uprkos stalnim nasrtajima, negiranjima države i pozivima na podjele, Bosna i Hercegovina opstaje i jača, a Dan nezavisnosti naše domovine se slavi i slavit će se u svim krajevima naše domovine, od Drine do Une, od Save do mora - naglasio je Salkić.

Poručio je da svi zajedno moramo uložiti maksimum napora da naše društvo učinimo pravednijim, da bude društvo jednakih prava i jednakih mogućnosti za sve građane.

- Pozivam sve Bosance i Hercegovce, da u domovini i širom svijeta, ponosno istaknu zastavu naše domovine, dostojanstveno obilježe Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, države koju priznaje više od 170 zemalja širom svijeta. Posebno pozivam nove generacije Bosanaca i Hercegovaca, ali i udruženja, institucije, organizacije, ustanove i pojedince, da se snažnije uključe u obilježavanje svih značajnih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Sretan Vam 1. mart,Dan nezavisnosti - kazao je potpredsjednik Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Lendo uputio čestitku povodom 15. aprila, Dana Armije RBiH

Predsjedništvo BiH - Bajramska čestitka Željke Cvijanović

Čović čestitao Ramazanski bajram: Neka ovaj blagdan bude obilježen mirom i blagostanjem

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'